Vesztegetéssel gyanúsítják a volt alpolgármestert

A gyanú szerint összesen kétmillió forint kenőpénzt kért Máthé Attila, Hajdúsámson volt fideszes alpolgármestere, jelenlegi önkormányzati képviselő egy városi beruházás lebonyolítása során. Őt és egy társát gyanúsítottként hallgatta ki a Debreceni Nyomozó Ügyészség.

 A Debreceni Nyomozó Ügyészség májusig meghosszabbította a nyomozást abban a vesztegetési ügyben, amelynek egyik gyanúsítottja Máthé Attila, Hajdúsámson volt fideszes alpolgármestere, jelenlegi önkormányzati képviselő, a másik gyanúsítottja pedig Pinkovai Elek, a városi képviselő-testület volt fideszes tagja. Az ügyről Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője megkeresésünkre elmondta: a vádhatóság vesztegetés megalapozott gyanújával tavaly óta nyomoz az ügyben, a két érintett gyanúsítotti kihallgatása már megtörtént.

Amint arról korábban beszámoltunk: Máthé Attilát egy hajdúsámsoni Fidesz-tag, Varga Andrea jelentette föl tavaly a rendőrségen, azt állítva, hogy a volt alpolgármester tőle, és egy másik helybéli lakostól egy-egymillió forint kenőpénzt kért egy önkormányzati beruházás lebonyolítása érdekében. A hajdúsámsoni önkormányzat egy egészségház kialakítására keresett helyi ingatlanokat, erre a célra Varga Andrea és egy másik lakos felajánlotta megvételre a lakását, mire Pinkovai Elek akkori fideszes önkormányzati képviselő azzal az üzenettel kereste meg őket, hogy Máthé Attila kérése szerint a két lakás után a vételárból egy-egy millió forintot vissza kell juttatni az alpolgármesternek kampánycélokra.

Az ajánlatot az eladók nem fogadták el. Máthé Attila és Pinkovai Elek tagadta a vádakat, szerintük alaptalanul rágalmazták meg őket. 

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy hajdúsámsoni Fidesz-szimpatizánsok - Varga Andrea vezetésével - mintegy 160 aláírást tartalmazó petíciót juttattak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz 2010 szeptemberében azzal a céllal, hogy a kormánypárt vonja meg a bizalmát Máthé Attilától, aki a párt polgármester-jelöltje volt. Ez azonban nem történt meg, a Fidesz a bírálatok ellenére Máthé Attilát indította polgármester-jelöltként, a politikus azonban alulmaradt a választáson. Igaz, bekerült a helyi képviselő-testületbe a Fidesz listájáról. A másik gyanúsított, Pinkovai Elek korábban aktívan politizált, de 2009-ben kilépett a városi képviselő-testület Fidesz-frakciójából azzal az indokkal, hogy csalódott a pártban.

A Debreceni Nyomozó Ügyészségen májusban döntenek arról, hogy a két gyanúsítottal szemben vádiratot nyújtanak-e be a bíróságra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.