Vádat emeltek Kiss Szilárd ellen

Kiss Szilárd, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséja, G. Imre, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetője, valamint Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozó ellen vesztegetés miatt emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség – tudta meg a Magyar Nemzet.
Egy Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel, ingatlanokat, nagy értékű, borászati ingóságokat és borkészletet felajánlva biztosítékként, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A kölcsönt csak részben tudta kifizetni, így a tartozás 2012 nyarára már megközelítette a 600 millió forintot. A kölcsönt nyújtó takarékszövetkezet e követelést a fedezetekkel együtt 2012 nyarán engedményezte. 

Kiss Szilárd rávette Sz. Gyulát, hogy a tartozását szerezze meg neki áron alul, cserébe Sz. Gyula további 135 ezer euró „kenőpénzt" ígért az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet vezetőjének azért, hogy a vételárat jóval meghaladó értékű, fedezettel biztosított követelés tulajdonjogát a takarékszövetkezet érdekköréből engedje ki, anélkül, hogy a követelés behajtását megkísérelné. Bár 2013 nyarán Kiss Szilárd állami alkalmazásban állt, a vád szerint a cselekményt magánemberként követte el. 

A vádlottak január 15. óta előzetes letartóztatásban vannak. 

Kiss Szilárd neve felbukkant a moszkvai vízumközpont körüli botrányban is. A keleti nyitás fontos figurája a feltételezések szerint az orosz alvilággal is üzletelt, miközben a magyar vízumok kiadásával foglalkozott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.