Jogerősen elítélték a BM volt helyettes államtitkárát

Elutasította az ügyészség súlyosítási indítványát a Fővárosi Ítélőtábla Eiselt György, a Belügyminisztérium volt helyettes államtitkára, később a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) stratégiai és módszertani igazgatója ügyében. Eiseltet márciusban folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettéért márciusban két év, négy hónappróbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Fővárosi Törvényszék, és 14,4 milliós vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

A vád szerint Eiselt, miután távozott a Belügyminisztériumból, tudását egyebek között az Eclipse nevű informatikai vállalkozásnál kamatoztatta. Bért nem kapott, abban állapodtak meg, hogy ha a segítségével sikerül megnyerniük egy sokmilliárdos állami tendert, majd abból kifizetik az ő munkáját is. Eiselt azonban ragaszkodott hozzá, hogy kapjon egy autót a munkájához. Ekkor használatra kapott egy német rendszámú Mercedest. Majd kért és kapott egy másikat is a családtagjainak.

Később, a NKH vezető tisztségviselőjeként ő igazolta azoknak a munkáknak az elvégzését, amelyeket az Eclipse végzett a hatóság számára. Azokkal összefüggésben nem kapott semmiféle előnyt, kenőpénzt az Eclipse-től, ilyen vád fel sem vetődött vele szemben. Hogy mégis elítélték vesztegetésért, annak az az oka, hogy amikor visszatért a közigazgatásba „nem vallotta be" a Eclipse-től használatba kapott Mercedeseket. Miután az üzemanyagköltségen kívül mindent az cég fizetett, az autók használatával Eiselt az ítélet szerint 14,4 millió forint jogtalan előnyre tett szert, amire vagyonelkobzást rendeltek el.

Jogerőre emelkedett az Eclipse akkori igazgatójának, D. Endrének az ítélete is, akit első fokon a jogtalan előny nyújtásáért egy év két hónap, három évre felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Lantos Bálint, Eiselt védője azt mondta: később döntenek arról, kérik-e az ítélet felülvizsgálatát a Kúriától.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.