Veszprém nem kér a Pázmányból

A Pannon Egyetem egysége mellett szavazott szerdán délután a veszprémi felsőoktatási intézmény szenátusa. A műszaki informatikai kar tehát nem csatlakozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez, noha a kari tanács korábban már így döntött.

A kari tanács titkos szavazással még június 11-én úgy határozott, hogy a veszprémi műszaki informatikai kar csatlakozik a Pázmányhoz. Erről a döntésről a július elsején hivatalban lépő új veszprémi rektort sem értesítették. Nem tájékoztatták a város polgármesterét, Porga Gyulát sem, aki rendkívüli sajtótájékoztatón tiltakozott az elképzelés ellen.

Kész Zoltán, a győzelmével a Fidesz parlamenti kétharmadát megszüntető független országgyűlési képviselő pedig úgy fogalmazott: ha a csatlakozás megtörténik, az lehet az első szög a Pannon Egyetem koporsójában. A hallgatók nyílt levélben egyéni, önös érdekeik előtérbe helyezésével vádolták a veszprémi intézmény néhány vezetőjét.

A Pannon Egyetemen szerdán délután fórumot tartottak a hallgatóknak, ám oda a sajtót nem engedték be. Az egyetem szenátusa ugyancsak zárt ülést rendelt el, de ezt követően közleményt adtak ki.

Azt írják, a szenátus nyomatékosan visszautasít minden olyan kezdeményezést, amely egyéni vagy partikuláris csoportérdekek mentén az intézmény egységének megbontására, szellemi-tudományos potenciáljának gyengítésére, működésének ellehetetlenítésére irányul.

Jogilag aggályosnak, etikailag pedig kifejezetten elítélendőnek tartják,hogy a Műszaki Informatikai Kar Kari Tanácsának a kiválásra vonatkozó kezdeményezését nem előzte meg az egyetem döntéshozó testületeivel, a társkarokkal, a régió önkormányzataival, gazdasági szereplőivel folytatott egyeztetés – fogalmaznak.

Utalnak rá: a döntés a lehetséges következmények előzetes mérlegelése nélkül, a kari és egyetemi nyilvánosság kizárásával történt. „A szenátus különösen azt tartja etikailag elfogadhatatlannak, hogy az intézmény irányításával megbízott első számú felelős vezetője, dr. Friedler Ferenc rektor ezen, a vezetésére bízott intézmény jövőjét és hírnevét súlyosan veszélyeztető folyamatban meghatározó szerepet vállalt” – írják.

A Pannon Egyetem rendkívüli ülésén Friedler Ferenc rektor felelősségét elismerve bejelentette, hogy fennmaradó hivatali idejében az intézmény stratégiai ügyeinek tárgyalási, képviseleti jogáról lemond.

„A Pannon Egyetem szenátusa felszólítja továbbá a Műszaki Informatikai Kar Kari Tanácsát, hogy rendkívüli ülésen haladéktalanul vonja vissza az előzetes egyeztetések nélkül, hatástanulmányok hiányában hozott határozatát, ezt követően pedig a Kari Tanács érintett tagjai vonják le a személyüket érintő megkerülhetetlen következtetéseket” – olvasható a közleményben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.