Veszített a polgármester a rasszizmus-perben

Nem tartotta meglapozottnak a rágalmazás tényállását a Berettyóújfalui Járásbíróság abban a perben, amelyet a rasszista kijelentéséről elhíresült tanárból lett konyári polgármester indított Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Ide tartozunk! csoport szervezője ellen, ezért felmentette a vád alól.

A döntés jogerős – adta hírül a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI).

Vig Szilárd, aki jelenleg a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere, és az úgynevezett „érpataki modellt" adoptálta, azért indított keresetet Setét Jenő ellen, mert az aktivista egy videofelvétel alapján kiadott állásfoglalásában elfogadhatatlannak tartotta, hogy egy általános iskolai tanár rasszista kijelentésekkel és fizikai bántalmazással rendszabályozzon gyermekeket.

A 2013 januárjában Érpatakon, egy szélsőjobboldali rendezvényen elhangzott beszédben az akkor még pedagógusként dolgozó Vig Szilárd többek között a gyerekek testi fenyítéséről nyilatkozott. „Hogy párszor, csak hát félek én is megütni, mert nehogy a csigolyája eltörjön. Félnék, csak hát sokszor nem tudsz mit csinálni, ki nem küldheted óráról, térdepeltetni eszedbe ne jusson, igazgató nem engedi, jó, néha muszáj. Olyan, hogy egyes, vagy szaktárgyi figyelmeztető, az abszolút nem használ, tehát csak a fizikai erőszak. Azért párszor nekem kellett, és utána már helyrerázódott a dolog" – hallható a felvételen. Az akkori rendezvényen a tanár elsősorban a roma gyerekekre panaszkodott, akik szerinte „primitívek", emellett „mocskosak és büdösek" is, akik csak a testi fenyítésből értenek, hosszú távon pedig a családtól elválasztva, „népnevelő intézetekbe" kellene küldeni őket.

A perben Setét Jenő elmondta, közszereplőként és szervezete nevében politikai állásfoglalást fogalmazott meg, és a nyilvánosságra hozott videofelvételen maga a felperes ismeri be egy politikai fórumon, hogy miként vélekedik a roma kisebbséghez tartozó gyermekekről, szakmai munkájáról és ő maga ismeri el a cigány gyerekek bántalmazásának tényét, szükségességét. Védekezéseként a polgárjogi aktivista úgy fogalmazott: a magyar nyelv szabályai és értelmezése alapján csak úgy értelmezhető, Vig Szilárd maga gyermekbántalmazónak tekinthető.

A bíróság a gyermekbántalmazás konkrét tényét nem vizsgálta.

 

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.