Veszélyezteti az ellátást az orvoshiány

Az orvosok már tudják, a betegek még nem, hogy a magyar egészségügyben már nincs garancia a biztonságos ellátásra. Ha mégis meggyógyulnak, az inkább már csak az egészségügyiek személyes odaadásán múlik. Ez a fő üzenete annak a kutatásnak, amelyet orvosok és betegek között végzett a Szinapszis Piackutató Kft. a Magyar Rezidens Szövetség megbízásából.

A kutatásban a válaszadók túlnyomó többsége, kilencven százaléka úgy vélte, nagyobb hangsúlyt kellene kapnia az egészségügynek a kormányzat munkájában. Az ellátórendszer működését, teljesítményét mind az orvosok, mind a kezelésre szorulók rossznak ítélték. A háromszáz orvos és ötszáz beteg online megkérdezésével zajló vizsgálatban a gyógyítók a hazai egészségügy helyzetét, s benne a szakemberhiány méretét aggasztónak tartják. S míg a betegek csaknem kétharmada úgy vélte, hogy megfelelően bánnak vele, ha orvosi kezelésre szorulnak, az orvosok azt mondták: már sem a kellő időt, sem a megfelelő ellátást nem tudják biztosítani a pácienseiknek.

Nem lesz kinek megnyomnia a gombot
Nem lesz kinek megnyomnia a gombot
Beliczay László / Népszabadság

Lapunknak Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta: összehasonlították az OECD országokban és az itthoni ellátásban dolgozó orvosok és nővérek arányát. Ezer lakosra 8 nővér lenne az elvárt minimum, de nálunk csak 5,5 jut. Orvosból ezer osztrákra 4,8, a csehre 3,6 jut, addig a magyaroknak csak 2,4. Dénes Tamás mint mondta: a kormány elfogadott egészségügyi stratégia terve szerint már most is 230 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen, ez egyben azt is jelenti, hogy mintegy 300 ezer ember nem fér hozzá az alapellátáshoz. Ha pedig az orvosok korfáját is „hozzánézzük”, akkor tíz év múlva már 4,6 milliónak, azaz az ország felének nem lesz háziorvosa.

Azt, hogy a helyzet nagyon rossz, és ami van, az is tarthatatlan, annak az előző ciklusban sok nyilvánvaló jele volt – állítja Dénes Tamás. A Magyar Kórházszövetség már 2012-ben arra figyelmeztetett, hogy egyetlen intézmény sem felel meg a betegbiztonsági előírásokat garantáló minimumfeltételeknek. Ezt az ÁNTSZ sem tagadta, sőt hivatalos állásfoglalásban is ráerősített. A Magyar Orvosi Kamara pedig 2013 tavaszán belső közvélemény-kutatása alapján állította: az orvosok negyede nem választaná újra az orvosi pályát. Ebből a kutatásból kiderült az is, hogy az orvosok jelentősen túlterheltek, hetente átlagosan több mint tíz órát másodállásban dolgoznak, és további 15 órát ügyeletben töltenek. Az orvosi elvándorlásról gyűjtött hivatalos adatokból pedig azt is bizonyították, hogy a béremelések évében csökkent és stagnált a hazai rendszerből távozók aránya, míg tavaly ismét megugrott. 

„Az orvosoknak el kell dönteniük, meddig adják még a nevüket a működőképesség látszatához” – állítja Dénes Tamás, aki azt is hozzátette: ha ez év végéig nem sikerül érdemi lépéseket elfogadtatni a kormánnyal az elvándorlás megállítására, lemond elnöki pozíciójáról. Mint mondta: az orvosok és a betegek többsége is támogatja az egészségügyiek érdekvédő akcióját.

Ön szerint reális Dénes Tamás helyzetértékelése?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.