Veszélyes zsírégetőket vontak ki a boltokból

Három tucat, főként zsírégető illetve a testépítők által használt tablettát tiltottak be a magyar hatóságok. A készítmények tiltott hatóanyagot tartalmaznak.

Az Európai Unióban és Magyarországon is betiltott étrendkiegészítőkben található (DMAA) hatóanyag hatása az amfetaminhoz hasonló és koffeinnel párosulva súlyosan veszélyezteti az egészséget: egyebek melllett szívritmuszavarokat, pszichés problémákat okozhat. Ezért több tucat - a tengeren túlról érkezett és testépítő honlapokon, valamint az edzőtermekben kínált - készítmény forgalmazását a hazai egészségügyi hatóság megtiltotta, ezzel együtt pedig ellenőrzési akciót is indított.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatal (ÁNTSZ-OTH) felkérésére a népegészségügyi szakigazgatási hivatalok (NSZSZ) szeptemberben már tartottak egy akció-ellenőrzést. Ennek során közel 700 élelmiszer-vállalkozást kerestek fel a riasztásokban szereplő készítmények esetleges forgalmazását vizsgálva. Megállapították, hogy a termékek közül néhány Magyarországon is forgalomba került.

A készítmények forgalmazásában érintett vállalkozások többsége önkéntesen kivonta azokat a piacról és erről partnereit is értesítette. Az NSZSZ-ek intézkedésére 21 esetben volt szükség.

Az ÁNTSZ-OTH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek – valamint az étrend-kiegészítő készítmények – gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak. Ha DMAA-t tartalmazó készítmény forgalmazásával találkoznak, azt jelezzék a fővárosi/megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a honlapján közli a betiltott készítmények konkrét listáját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.