Veszélyes az okosdrog

Nem veszélytelen szer a piac legnépszerűbb okosdrogja – állítja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A szerről az utóbbi időben több online portál is írt, mint egy olyan készítményről, amely hatékonyan segítheti a tanulást, a koncentrációt. Ez az úgynevezett „okosdrog” a modafinil hatóanyagú gyógyszer, és a cikkek hatására megnőtt az illegális forgalma, a NAV az elmúlt hetekben több száz modafinil hatóanyagú gyógyszercsomagot foglalt le a repülőtéren. Ezért most az OGYÉI fokozott óvatosságra inti az illegális fogyasztókat. Mint azt közleményükben írják: a modafinil hatóanyagú készítmények fogyasztása az előforduló mellékhatások miatt súlyos egészségügyi kockázatokkal jár, s a veszélyt fokozza a készítmények ismeretlen, ellenőrizetlen forrásból, interneten keresztül történő beszerzése is!

A modafinil hatóanyagú gyógyszer Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt, nálunk 2006 és 2010 között, VIGIL 100 mg tabletta néven. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére, az ébrenlét fenntartására alkalmazható, melynek használatát azonban súlyos mellékhatások megjelenése miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A gyógyszeralkalmazással összefüggő biztonsági adatok vizsgálatakor az is kiderült, hogy a modafinil alkalmazása szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciók kockázatával. A bizottság összefüggést állapított meg továbbá a modafinil és a pszichiátriai mellékhatások – mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok – között, valamint a modafinil és a szív-érrendszeri mellékhatások, mint például a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés között.

Ezért az Európai Unió gyógyszerértékelő bizottsága az előny-kockázat arányt mérlegelve kizárólag narkolepszia esetére szűkítette a gyógyszer alkalmazását. Szükség esetén a narkolepsziás betegek Magyarországon is hozzájuthatnak a készítményhez, egyedi gyógyszer-engedélyezési eljárás keretében, az egyetemi klinikák alváscentrumaiban. Ők azonban a készítményt ellenőrzött forrásból kapják, s szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazzák.

Az OGYÉI nyomatékosan felhívja a figyelmet a fenti veszélyekre, s kéri a lakosságot, hogy pillanatnyi siker, tanulási vagy munkában szerezhető eredmény érdekében ne tegye kockára egészségét! A gyógyszerügyi hatóság azt is jelezte, hogy e készítmény használatának népszerűsítésének büntetőjogi következménye lehet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.