Veszélyes a szálló por Debrecenben

A szálló por főleg a légúti betegségben szenvedőkre, az idősekre és a kisgyermekekre veszélyes, ezért nekik Debrecenben hétvégén nem ajánlatos sokáig időzni a szabadban. 

Debrecen önkormányzata tájékoztatja a város lakosságát, hogy a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon (elsején és másodikán) legalább két mérőállomáson túllépte a tájékoztatási küszöbértéket - olvasható a polgármesteri hivatal közleményében. 

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, a 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt főleg a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek veszélyeztettek a szálló por miatt, így ajánlatos kerülniük a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást. A szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

A hivatal tájékoztatása szerint a légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt magas, ezért a lakosok lehetőleg kerüljék a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, a sporttevékenységet.

Javasolják, hogy a személygépjárművek helyett lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, és szilárd tüzelés helyett lehetőség szerint a gáztüzelést részesítsék előnyben. Felhívják a lakosság figyelmét arra is, hogy Debrecen város közigazgatási területén tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben a hétvégére csak kis mértékű javulás várható, jelentős változás hétfőre valószínű.  

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.