Uránbánya miatt kerülhet veszélybe Pécs ivóvize

Veszélyeztetheti Pécs ivóvízbázisát, hogy pénzhiány miatt leállhat a baranyai megyeszékhelyhez közeli egykori uránbánya zagytározóinak tisztítása.

Leállhat Kővágószőlős mellett az egykori uránbánya vágataiban keletkezett víz, illetve a zagytározók tisztítása - értesült az mr1-kossuth.hu. Ez azt jelenti, hogy a tisztítatlanul maradt szennyeződés néhány éven belül veszélyeztetheti Pécs ivóvízbázisát.

A zagytározók tisztításához szükséges 814 millió forintos állami forrás helyett az Országgyűlés az idei költségvetési törvényben több mint kétszázmillióval kevesebbet, mindössze 604 millió forintot különített el erre a célra. A Kossuth Rádió információi szerint már ez a pénz is elfogyott, s ha változás nem történik, már ebben a hónapban kénytelenek befejezni a munkát.

Az államtitkárságok között pattog most a labda, elvileg mindenki támogatásáról biztosította az önkormányzatot – mondta Nagy Csaba pécsi alpolgármester. Hozzátette: egyelőre nincs megoldás, tehát tovább kell dolgozni a probléma rendezésén.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elfoglaltságaira hivatkozva nem nyilatkozott a rádiónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.