Végveszélyben a patinás kulturális folyóiratok

A Nemzeti Kulturális Alapot is megszerezte a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia, ami azért sem mellékes kérdés, mert előbbi intézmény jelenti a kulturális mecenatúra fő forráshelyét. Ezt követő lendülettel arról döntöttek, hogy radikálisan csökkentik a nagy múltú művészeti és ismeretterjesztő folyóiratok támogatására szánt összeget. A korábbi 700-800 millióval szemben idén erre a célra alig 350 millió jut – írja a 168ora.hu.

Több lap és oldal is bajba kerülhet, így a Színház, az Új Művészet, az Artmagazin, a Fotóművészet, a Balkon, de akár a litera.hu is. Tompa Andrea, a Színház című folyóirat főszerkesztője a lap kérdésére úgy reagált: mint Kelet-Európában sehol, Magyarországon sem tudnak közpénz nélkül megélni a művészeti, irodalmi lapok. Ez a közpénz lehet NKA- vagy egyéb pályázati közpénzforrás, ami jelenleg nincs.

A Színház folyóirat már a márciusi lapszám elkészítését, nyomdai számláját, előállítási költségeit sem tudta finanszírozni. Ehhez képest nyomdába adják a májusi számot is. Bizakodók, mert a pályázatukról még nem döntöttek. Hajdu István, a Balkon főszerkesztője úgy vélte, NKA-s támogatás nélkül nem tudnak fennmaradni.

Tompa Andrea szerint a pályázati rendszer szétzilálása – a késedelmes kiírás, a keret drasztikus csökkentése – felőrli a területet, demoralizál, tervezhetetlenné tesz. Végül magunktól mondjuk majd ki: megszűnünk, holott nem szüntethet meg senki, csak ellehetetlenít.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.