Versenyvizsga köztisztviselőknek: a sorrend nem kötelezi a pályáztatót

Decembertől minden köztisztviselői posztra jelentkezőnek versenyvizsgát kell tennie. Ilyen állást csak pályázat alapján lehet elnyerni, és meg kell felelni a versenyvizsga követelményeinek. A munkáltató nem köteles figyelembe venni a jelentkezők pontszáma alapján kialakult sorrendet.

Július 1-jétől a vezető közigazgatási tisztségekre pályázóknak, december 1-jétől minden köztisztviselői pozíció elnyeréséhez kötelező előzetesen közigazgatási versenyvizsgát tenni - mondta Szakács Gábor, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) képzési főigazgató-helyettese. A vizsgázóknak alkotmány- és jogi ismereteikről, közigazgatás-tudományi felkészültségükről, társadalomismeretükről, gazdasági és pénzügyi tájékozottságukról, valamint emberi jogi, etikai és adatkezelési tudásukról kell számot adniuk. A vizsgán nemcsak a pályázók tárgyi tudását, jogszabályi ismereteit, hanem készségeit, képességeit is ellenőrzik.

A vizsgát azért nevezik versenyvizsgának, mert a munkáltató az elért pontszám alapján dönthet arról, kit vesz fel egy adott pozícióra, igaz, nem kötelező figyelembe venni az így kialakult sorrendet - magyarázta Szakács Gábor.

A vizsga első része egy teszt, amellyel a vizsgázó tárgyi tudását mérik fel; majd esszét kell írnia, ezzel a helyesírás, a stiláris készség és az informatikai ismeretek ellenőrizhetők; végül a vizsga szóbeli részén a kommunikációs készségeket, az érvelési technikát, a lényeglátást és a problémakezelési képességet értékelik.

A köztisztviselői pozíciók betöltéséhez korábban csupán általános követelményeknek kellett megfelelni, mint például a büntetlen előélet. A 2006-tól kezdődő reform keretében először kötelezővé tették a pályáztatást minden köztisztviselői pozíció betöltésekor, ezt a vezetőknél többlépcsős, kompetenciát ellenőrző kiválasztás követte, végül - harmadik elemként - beiktatták a vizsgát.

Az eddigi rendszerben a köztisztviselők egy-két év munkaviszony után alapvizsgát, három év után pedig szakvizsgát tettek. A versenyvizsga bevezetésével az alapvizsga megszűnik, és várhatóan a szakvizsgát is átalakítják majd.

Szakács Gábor beszámolt arról is, hogy a próbavizsga és a múlt héten tartott első éles vizsga tapasztalatai egyaránt kedvezőek voltak. A vizsgát nemcsak Budapesten, hanem a regionális államigazgatási hivatalokban is le lehet majd tenni; mintegy 500 vizsgáztatót választottak ki pályázat útján, az ő felkészítésük szeptemberben esedékes.

Versenyvizsgát - az iskolai végzettségnek megfelelően - közép- és felső szinten lehet tenni. A vizsgára felkészítő tanfolyam is indul, hagyományos tantermi és online formában egyaránt. A versenyvizsga díja 2009-ben 19 325 forint. Az a jelölt, akit később felvesznek valamelyik közigazgatási szervhez, visszakapja a vizsga díját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.