Verik és megalázzák a gyerekeket egy kalocsai otthonban

Cigivel jutalmazzák, büntetésképpen pedig kulcscsomóval és kézzel verik a speciális nevelési igényű gyerekeket egy kalocsai otthonban. Nyomasztó tényekkel lehet találkozni az ombudsman vizsgálatában.

Székely László ombudsman az intézményben vizsgálódott, majd számos ajánlást tett a fenntartónak, amelyet szintén teljeskörű vizsgálatra kért fel, írja a hvg.hu. A gyerekek fel sem ismerik, ha bántalmazás éri őket, azt a fegyelmezés normális eszközének tekintik. Így volt ezzel az a bentlakó is, aki egy szökés után öt-hat pofont kapott.

Székely László jelentése szerint visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg. Aggályos az is, hogy a jelentős fluktuáció miatt a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel.

Az alapvető jogok biztosának küldött bejelentés szerint a kalocsai speciális gyermekotthonban a nevelők, a gyermekfelügyelők rendszeresen bántalmazzák a gondozott gyermekeket, felpofozzák, kulcscsomóval és ököllel ütlegelik, rugdossák őket. Az ombudsman a gyermekotthon működésének teljes körű vizsgálatára kérte fel a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatóját.

A fenntartói vizsgálat azt is feltárta, hogy rendkívül nehéz betölteni a gyermekotthonban megüresedő álláshelyeket, a szakdolgozók pedig megfelelő kompetenciák hiányában nem mindig képesek helyes pedagógiai választ adni a gyermekek indulatos viselkedésére. Kiderült, hogy a gyermekotthonban a cigarettát jutalmazási eszközként használták. A fenntartói megállapításokkal összhangban a biztos is elfogadhatatlannak, a gyermekek jogait súlyosan sértőnek nevezte ezt a gyakorlatot.

A fenntartó intézkedett, Székely László ezzel egyetértett, emellett javasolta azt is, hogy az intézményben mutassanak be a gyermekek életkorának megfelelő filmeket a dohányzás ártalmairól, és kérjék olyan szakember segítségét, aki a gyermekek leszoktatását megfelelő módszerekkel segítheti.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.