„A Jobbik a Fidesz egyedüli kihívója”

Elégedetlen volt a Jobbik parlamenti teljesítményével Vona Gábor. Ez hámozható ki jobbikos politikusok szavaiból, akiket arról kérdeztünk, a pártelnök miért cserélte le az összes helyettesét a frakcióban.

Gyöngyösi Márton, Sneider Tamás, Volner János és Z. Kárpát Dániel helyére így Dúró Dóra, Lukács László és Staudt Gábor került. Hasonlóan radikális átalakításra aligha volt példa bármelyik képviselőcsoport történetében.

A döntésről elsőként hírt adó Magyar Nemzet azt írta, a háttérben mindössze annyi áll, hogy a Jobbik új embereknek is lehetőséget akar adni: a leváltott négy politikus eleve befolyásos tisztséget tölt be a pártban, hárman közülük alelnökök. A helyettesi posztok száma a lap szerint azért csökkent, mert (a parlament létszámának felezése miatt) a Jobbik frakciója is jóval kisebb lett. Csakhogy ebben semmi újdonság nincs. Kérdés, hogy Vona – aki igyekszik pártját alkalmassá tenni rá, hogy ne csak szavakban, hanem a valóságban is kormányképes erővé váljon – miért most határozta el magát a garnitúraváltásra.

– A Jobbik a Fidesz egyedüli kihívója, egyre több a feladat – ismételte meg lapunknak Staudt Gábor a munkamegosztásról és a leterheltségről szóló hivatalos verziót. Lukács Lászlóra és rá elsősorban a jogászi végzettség miatt esett a választás – mondta. Más jobbikos politikusok nyilatkozataiból ugyanakkor kitűnik, hogy a pártelnöknek más motivációi is voltak, a személycserék pedig nem zökkenőktől mentesen zajlottak.

Sárga lap. Vona Gábor pártelnök a tőle balra helyet foglaló Volner Jánost is  leváltotta
Sárga lap. Vona Gábor pártelnök a tőle balra helyet foglaló Volner Jánost is leváltotta
Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Az Országgyűlés alelnöke is vagyok, nincs időm és energiám, hogy stratégiai kérdésekkel foglalkozzak – hangsúlyozta első körben Sneider Tamás. Aztán azzal kapcsolatban, hogy senkiben nincs-e sértődöttség, közölte: „Úgy mondanám, hogy a legkönnyebben én vettem tudomásul a dolgot. Különösebb sértődöttség azonban senkiben sincs, mindenki elismerte, hogy logikus döntés született.”

A frakcióülésen inkább az a kérdés vetődött fel, hogy az új felállásában sikerül-e intenzívebbé tenni a Jobbik parlamenti politizálását. Értelemszerűen erre még nem lehet válaszolni. Indokolt esetben akár már januárban megint személyi változások jöhetnek a frakció vezetésében: a helyettesek megbízása rövid időre, csak az őszi ülésszakra szól – tette hozzá Sneider.

– Kicsit elfásult a frakció vezetése, szükség volt vérfrissítésre – állapította meg Mirkóczki Ádám szóvivő. A pártelnök a javaslat benyújtása előtt mindenkivel egyeztetett, és senki nem tiltakozott. Senkiben nem ingott meg a bizalom, senki nem lépett hátrébb – bizonygatta Mirkóczki, majd megjegyezte: a pártban szakpolitikai változások zajlanak. Még akkor is, ha a közvélemény semmit nem érzékel ebből „a háttérben folyó, nem látványos, de annál macerásabb” munkából.

A Jobbikban eddig programok kidolgozásával megbízott kabinetek működtek. Az elmúlt hónapokban munkacsoportok is létrejöttek, amelyek minden fontos területet igyekeznek lefedni. A munkacsoportok a párt szakmai hátországának kiépítését és folyamatos meglétét hivatottak biztosítani. A Jobbik képviselői a közelmúltban a gazdasági élet több jelentős szereplőjével is felvették a kapcsolatot – erősítette meg információnkat Mirkóczki. A munkacsoportok tevékenységében nemcsak jobbikosok, hanem – állandó tagként vagy eseti jelleggel – párton kívüli szakértők is részt vesznek. Kérdésünkre a szóvivő egyiküket sem akarta megnevezni, mondván: kilétüket a párt bizalmasan kezeli.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.