Veres már emlékszik: saját pénzből utazott Makaóra

A politikus tegnap este elismerte: saját zsebéből fizette kínai útját, melyen titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával járt. Korábban még azt mondta, hogy nem járt ott, Dobolyi szerint pedig az MSZP fizette az utat.

Újabb ellentmondásokra bukkant a Blikk Veres János makaói útja körül. Hétfő reggel Dobolyi Alexandra, Veres titkárságvezetője (ő az, aki annak idején "nem pontosan nevezte meg" egyetemi végzettségét) a Mokka című műsorban azt állította: az MSZP fizette Veres pekingi, illetve makaói útját, az ő útját pedig az európai szocialisták állták.

Veres János pekingi, illetve makaói útját nem a szocialista párt fizette - közölte hétfőn is az MSZP sajtóosztálya. A Blikk még csütörtökön kereste meg Verest és az egykori EP-képviselő Dobolyit, mert egy birtokukba jutott decemberi képen a kaszinóiról híres Makaón sétálgattak. Csakhogy az út a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nyilvántartásában nem szerepel. Akkor Veres János azt mondta: nem járt külföldön, Dobolyi pedig azt, hogy a kínai meghívásra mentek el.

Dobolyi hétfőn a tévében úgy magyarázta Veres János szavait, hogy ő a Blikkel csak annyit közölt, közpénzen nem járt Makaóban. A lap szerint viszont ők arról érdeklődtek, hogy bármilyen körülmények között megfordult-e a távol-keleti városban a volt pénzügyminiszter. Veres a múlt héten ezt tagadta.

A Blikk tegnap délelőtt felkereste irodájában a politikust. Ekkor Veres azt mondta, hogy "miután nem közpénzből és nem állami tisztségéből adódóan járt ott, ettől kezdve amit kellett az ügyről, azt már elmondta".

A politikus tegnap este már elismerte: saját zsebéből fizette kínai útját. Azt is elmondta: összesen két alkalommal járt külföldön Dobolyival hivatalos ügyben, a MeH listáján szereplő sanghaji utat az utolsó pillanatban le kellett mondani. Hangsúlyozta: Mongóliában (ahol utazással együtt négy napot töltöttek kétmillió forintból) nem csak ketten voltak, más minisztériumból is utaztak a delegációval, szerinte az út fontos államérdeket szolgált, megérte a rá költött pénzt, és természetes, hogy beosztottját magával vitte, hisz Dobolyi éppen a keleti országok szakértője.

Molnár Csaba: "az egy másik típusú út lehetett"

Veres János közpénzből nem utazott Makaóra - közölte Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Arra az újságírói kérdésre, hogy a hivatal indít-e vizsgálatot Veres János utazásai miatt, azt válaszolta: a külgazdasági, keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos "semmiféle makaói úton nem járt a MeH-pénzéből", ilyen utat nem rendeltek el, nem engedélyeztek, nem adtak hozzá közpénzt. "Az egy másik típusú út lehetett" - fogalmazott a miniszter.

Veres János fehéroroszországi és mongóliai útjával kapcsolatban Molnár Csaba hangsúlyozta: oda a kormánybiztos a Magyar Köztársaság érdekében utazott, egy gazdasági vegyesbizottsági ülésen vett részt.
Emlékeztetett arra, hogy - a nemzetközi gazdasági kapcsolatokra vonatkozó egyezmények értelmében - évente két ülés tartanak a vegyesbizottságok, egyet az adott országban, egyet pedig Magyarországon. Mint mondta, ilyen delegációt vezetett Veres János Fehéroroszországba. Ilyen bizottságok az Orbán-kormány alatt is működtek, "ez ügyben nincsen semmiféle botrány" - hangsúlyozta a miniszter.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.