Verekedés Gyöngyöspatán - Egy súlyos sérült

Verekedés tört ki a Heves megyei Gyöngyöspatán kedd este. A Véderő és a helyi romák között volt konfliktus. Az Országos Mentőszolgálat négy sérültről számolt be, egyikük állapota súlyos. Horváth Aladár szerint kődobálás előzte az incidenst.

Kedd este - eddig tisztázatlan körülmények között - verekedés tört ki a Véderő nevű szervezet és a helyi romák között Gyöngyöspatán. A helyszínre riasztották a mentőket, több embert előállítottak - tudatta Soltész Bálint, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese azt közölte, az összecsapásnak négy sérültje van, az elsődleges megállapítások szerint az egyikük állapota súlyos, három másiké könnyebb. A sérülteket a hatvani kórház traumatológiai osztályára szállították.

A Százezren Gyöngyöspatáért Facebook-oldalon olvasható bejegyzések szerint este 11 órára helyreállt a nyugalom a településen. "Két betyárseregest vitt el a mentő, súlyosan sérültek. Van a cigányok között is sérült, de nem annyira veszélyes. A kommandósok körbevették Gyöngyöspatát, nem érdemes elindulni, mert úgyse engednek be senkit" - olvasható az egyik bejegyzésben.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos elnöke szerint kődobálás előzte meg a kedd esti, gyöngyöspatai verekedést, melyben többen megsérültek. A megyei kormányhivatal vezetője úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai verekedtek össze a helyi romákkal.

Horváth Aladár a helyszínről azt nyilatkozta, hogy este fél tízkor tört ki tömegverekedés, miután a Bem utcán terepszínű egyenruhások kövekkel megdobáltak a cigánysoron egy házat. Elmondta, ezt megelőzően messziről ismeretlenek mutogattak és fegyvernek látszó tárgyat szegeztek a cigányokra. Úgy vélekedett: a rendőrségnek és a jognak az eddigiektől eltérően kellene értékelnie a helyzetet, hiszen folyamatos faji jellegű, a cigányság ellen irányuló provokáció zajlik a településen. A verekedés annak ellenére robbant ki, hogy a szomszéd utcában nagy erőkkel volt jelen a rendőrség - mondta a jogvédő.

A helyszínre érkezett Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője is, aki méltatlannak és tarthatatlannak nevezte a kialakult helyzetet. A kormányhivatal vezetője azt mondta: ahol a gyűlölet elszabadul, ott nem meglepő, ha erőszakba torkollnak az események. Közölte, ő úgy értesült, hogy a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai jártak a településen, és ők verekedtek össze a helyi romákkal. Más hírek szerint a Véderő tagjai jöttek vissza a településre - írja a hirado.hu.

Az Indexnek Radó János, a Roma Polgárjogi Alapítvány helyszínen tartózkodó munkatársa azt mondta, kedden több egyenruhás Véderő-tag szivárgott vissza. Ők, valamint a velük szimpatizáló gyöngyöspataiak egész nap provokálták azokat a romákat, akik nem a cigánysoron, hanem a falu központjában élnek. Napközben állítólag egy pisztolyt is mutogatva fenyegették őket - írta az Index.

A Roma Sajtóközpont (RSK) a történtekről azt írta, hogy kedd este a rendőrségi figyelem lankadását kihasználva verekedést provokáltak Gyöngyöspatán militáns csoportok tagjai. Úgy tudják, hogy délután a Véderő és a Betyársereg tagjai nagyobb számban jelentek meg Gyöngyöspatán.

Az RSK szerint az esti órákban egy 30-35 fős, katonai gyakorlóruhát viselő ittas csoport jelent meg a cigánytelepen, majd kövekkel dobálták a házakat, és megsebesítettek egy 14 éves gyermeket; ezt követően kezdődött a verekedés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.