Vér még nem folyt, de a roma kisfiút már szidják

Négy nap alatt csak a YouTube-on több mint 43 ezer nézője volt annak a 67 másodperces felvételnek, amelyen egy hatévesforma roma kisfiú a szájába adott bicskanyitogató káromkodásokat adja elő. A hatóságok eddig semmi kivetnivalót nem találtak a felvételben.

A videó egy magát politikusként aposztrofáló hölgy Facebook-oldalán és vele egy időben a Kuruc. info szélsőjobboldali portálon jelent meg. Az Egy Rikárdó üzenete a magyaroknak címmel feltöltött házi mozin egy hatévesforma roma kisfiú üvölt válogatott otrombaságokat a kamerába. Nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ecsetelte, mit csinálna a magyarok, a kínaiak anyjával, mijét vágná le és csorgatna beléjük – a részletek nem idézhetők. A gyerek 20 másodperc után kifogyott a szexista és rasszista ocsmányságokból, de – és a felvételen ez is tisztán hallható – ekkor a kamera mögül valaki súgni kezd neki, mire a gyerek egyre hangosabban és hangosabban ismétli a trágárságokat.

A felvételt január 3-án töltötték fel a YouTube-ra, és három nap alatt 38 934-en – mostanáig több mint 43 ezren – nézték meg. Átlagosan 41 másodpercig bírták a trágárságáradatot az oldal látogatói. Akik – eddig 123-an – megjegyzést is fűztek a látottakhoz, jellemzően a cigány gyereket szidták – többé-kevésbé ugyanabban a stílusban, ahogy ő beszélt a felvételen.

Aki a fiú arcát is figyelte, annak nyilvánvaló, hogy szerepet játszott. Papagájként ismételte, amit a kamera mögött megbúvó felnőtt mondott neki. Belegondolni is szörnyű, mi történik majd, ha ez a gyerek pár év múlva összeszólalkozik egy hasonló szellemben nevelt nem roma kortársával.

A hatályos Btk. szerint „a kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy – ideértve a szülői felügyeletet gyakorló szülő, illetve gyám élettársát, továbbá a szülői felügyeleti jogától megfosztott szülőt is, ha a kiskorúval közös háztartásban vagy egy lakásban él –, aki e feladatából eredő kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Aligha állítható, hogy a felvétel készítője (vagy az, aki a gyerek szájába adta a válogatott ocsmányságokat) a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését szolgálná.

A hatóságok azonban nem reagáltak a felvételre. Pedig állítólag a titkosszolgálat és a rendőrség is árgus szemekkel figyeli a Kuruc.infót. Eddig csak akkor próbáltak meg tenni is ellene valamit, amikor bírók, ügyészek és más fontos személyek személyes adatait tette közzé a portál. Persze hivatkozhatnának arra, hogy néhány nap alatt még nem észlelhették a videót. Csakhogy a felvétel már 2009 augusztusában is látható volt egy másik videomegosztón. Ott is sokan látták, és onnan sem távolíttatták el. Még jelenleg is elérhető, így továbbra is a romaellenes hangulatkeltés eszköze lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.