Velez: 2014-ben Mesterházy lesz a kormányfő

Naphegyi pártreformer, a Szörényi zenészdinasztia üzleti háttérembere az MSZP új pártigazgatója. Velez Árpád elődje, Puch László pártfogoltja. Jön a Harmadik Hullám.

Az első Orbán-kormány második félidejében, 2001-ben lépett be az MSZP-be az ellenzéki párt frissen kinevezett, 35 éves pártigazgatója, Velez Árpád – írja elemzésében a Hvg.hu. A Fejér megyéből származó fiatalember lakóhelyén, a budapesti I. kerületben kérte a felvételét az MSZP alapszervezetébe, majd társaival nyomban platformot is alapított Harmadik Hullám (HH) néven. A platformot a nagypolitikában akkor újoncnak számító – Medgyessy Péter kormányfő Tízek Tanácsa nevű segédereje tagjaként debütált, majd sportminisztériumi politikai államtitkárként szereplő – Mesterházy Attila jelenlegi pártelnök vezette. Velez most is – az időközben pártelnökké emelkedett – Mesterházy jobbkezeként uralja a pártszervezetet és a kasszakulcsot.

A párttagkönyv kiváltását követően – a 2002-es nagy szocialista menetelés idején – Velezt a Budavári Önkormányzat képviselőjévé választották, 2004-ben pedig ő lett a kerületi pártelnök. Mindez aligha mehetett Budapesten a BKV-ügy mostani fővádlottja, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes támogatása nélkül – emlékeztetnek MSZP-s források –, igaz, a más kerületekre jellemző párttagsági számháború a Várnegyedet elkerülte. „A belbudai úri negyedek soha nem számítottak hagyományos baloldali fészkeknek, a jászsági Hagyó sem véletlenül választotta főhadiszállásnak a XII. kerületet” – mondták a HVG-nek az események ismerői, míg maga Velez éppenséggel büszke arra, hogy a generációk közötti béke uralja alapszervezetüket.

Velezék családi barátok Puch Lászlóval, az MSZP legendás pénztárnokával, leköszönt pártigazgatójával. Számos befolyásos MSZP-s szemében ez mutatja a folytonosságot: a több mint egy évtizede szinte minden kényes pártpénzügyben emlegetett – de büntetőügyben sohasem idézett – Puchnak háttérbe kellett vonulnia a megújulás látszatához, ám bizalmas barátjának fia személyében olyan utód került a helyére, akinek hátterében megőrizheti befolyását. Ez az egyik közkeletű elmélet a pártban. A másik – voltaképpen ebből kifejlesztett – magyarázat szerint minden olyan mozgolódás hátterében, amely Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök-pártelnök meggyengítését, kiszorítását szolgálta, voltaképpen Puch állt. E forgatókönyv párhuzamos ténykedést lát Hagyó pártfoglalásában, illetve a Mesterházyhoz és csapatához köthető generációs szervezkedésekben (HH, illetve a lazább érdekszövetség, a Mozaik Klub). Míg az előző akció csúfosan végződött, az utóbbi egyelőre sikeresnek tűnik. Akárhogyan is, az akkor még újdonsült párttag ifjabb Velez naphegyi lakása éveken keresztül kvázi pártellenzéki esteknek adott otthont. Megfordultak ott bulizó mozaikosok éppúgy, mint befolyásos elnökségi tagok, vezető újságírók, baloldali értelmiségiek.

Fellegi, Stumpf, Szadai

Ami Velez privát üzleti ötleteit illeti, a 2010-es – leköszönt képviselőként tett – vagyonbevallásában a történetesen Puchhal is jó viszonyt ápoló zenész Szörényi család egykori ingatlanos vállalkozásában, az évek óta alvócégként „zéró árbevételt” termelő Fonográf Zrt.-ben szerepelt részvényesként. Szintén a Szörényi család üzlete a révkomáromi MediaWall SK s.r.o., amelyet 2011-ig Velez vezetett (a cég rendezvényszervezésre jött létre kivetítős színpaddá alakítható, egyébként MSZP-s rendezvényeken is szolgálatot teljesítő kamionnal, de az üzletből Velez elmondása szerint végül nem lett semmi). Ekkoriban a budapesti MediaWall Hungary Kft. volt a szlovák cég tulajdonosa, amelyet Szörényi Szabolcs producer felesége, Rosta Mária alapított. 2004–2010-ben érdekelt volt a MediaWallban az Infocenter.hu Kft., majd annak jogutóda, az EuroAtlantic Kft. is, amelynek tulajdonosai között ekkoriban Fellegi Tamás, az Orbán-kormány későbbi fejlesztési minisztere, Stumpf István (jelenleg alkotmánybíró) és Szadai Károly mostani fideszes médiafelügyelő is fellelhető volt.

Mesterházy lesz a kormányfő

A párttársak által jobbára profiként jellemzett Velez rendíthetetlenül hisz az MSZP 2014-es győzelmében. „Mesterházy lesz a listavezető. Ő fog győzni, ő alakíthat kormányt” – fogalmazott. Párton belüli kritikusaik szerint Mesterházy – ahogy Orbán Viktor a Fideszben – kézi vezérlést honosít meg, amiben az egykori pártelnöki kabinetfőnök Velez kulcsszereplő. Őt mindenesetre nem álmosítják el a közvélemény-kutatások, mint mondja, tendenciákban hisz, és olyan kampánybeli együttműködést gondol kívánatosnak a demokratikus ellenzékkel, amelyik működőképes kormányzást alapoz meg. Feladatai közül a pártszervezést emeli ki, mondván, 2010-ben még köpködték az aktivistáikat, ma már sorok állnak a kitelepült pultjaiknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.