A végzettséghez kötéstől a panelprolik kizárásáig: javaslatok a választási törvényhez

Az egyik képviselői előterjesztés szerint nem kérhetné felvételét a névjegyzékbe az, aki "a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyát írt", aki "a kérdőívvel befűtött, vagy azt más módon méltatlanul használta fel", továbbá aki "sértődött panelproli, nyugger", vagy éhezik.

Míg a kormánytöbbség az alkotmányban állapítaná meg a választási feliratkozás alapvető szabályait, az MSZP és az LMP népszavazáshoz kötné az előzetes regisztráció bevezetését. A feliratkozást a Jobbik is ellenzi, javaslataik egy része lazítana a regisztrációs feltételeken. A szavazáskor használt borítékokat nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik és az LMP is mellőzné. A radikálisok általános iskolai végzettséghez kötnék a választójogot, az ökopárt pedig 3 százalékra vinné le a parlamentbe jutás küszöbét.

Csaknem félszáz indítvány változtatna a kormánypártok választási eljárásra vonatkozó javaslatán és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosításon. A legjelentősebb módosítást a parlament alkotmányügyi bizottsága kezdeményezte szerdán. Ennek elfogadásával az alaptörvény nemcsak lehetővé tenné az előzetes regisztráció bevezetését, hanem annak alapvető szabályait is meghatározná, rögzítve, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni. Az előterjesztés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkezők személyesen vagy elektronikus úton - az internetes ügyfélkapun - kérhetnék felvételüket a névjegyzékbe, míg a külföldön élő állampolgárok levélben vagy interneten. A módosítás az alkotmányba írná, hogy a regisztráció a választást vagy a népszavazást megelőző 15. napig kérelmezhető.

Három fideszes képviselő a szavazáskor használt borítékok mellőzését javasolta. Szerintük a változtatás gyorsabb szavazatszámlálást és több mint harmincmillió forint megtakarítást hozna, miközben a zárt urnába félbehajtva dobott szavazólap továbbra is szavatolná a titkos voksolást. A választási eljárási törvényjavaslatnak azt a megkötését, hogy csak a borítékba tett szavazólap érvényes, a Jobbik és az LMP is eltörölné. Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese úgy indokolt: a boríték garanciális szerepe minimális, használatát az érvényesség feltételeként kikötni azonban súlyos tévedés, visszaéléseknek ágyazna meg. Ezért azt javasolja, hogy - a külképviseleti és a lakóhelytől távoli belföldi szavazás kivételével, amikor a szavazat átszállítása miatt ez indokolt - ne használjanak borítékot a voksoláskor. A borítékhasználat megszüntetését vetette fel a jobbikos Korondi Miklós is, mondván, hogy a borítékba tett szavazólap ad lehetőséget a láncszavazásra.

A legtöbb vitát kiváltó választási feliratkozást az MSZP és az LMP is ellenzi, ezért közös módosító indítvánnyal törölnék a javaslatból. Indítványuk a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők esetében elvetné a választási regisztrációt, álláspontjuk szerint ugyanis az állam által összeállított választói névjegyzék kiválóan alkalmas a voksolás lebonyolítására.A szocialisták szerint a választási eljárási rendszer megváltoztatását a választópolgárok akaratától kellene függővé tenni, ezért Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és két frakciótársa az alaptörvény-módosító javaslathoz benyújtott indítványában kimondaná, hogy ha sarkalatos törvény a választójog gyakorlását feliratkozáshoz köti, az erről szóló jogszabály megerősítéséről ügydöntő népszavazást kell tartani. A törvényt a köztársasági elnök csak a megerősítés után írhatná alá.

Az LMP-s Karácsony Gergely is népszavazást javasol, szerinte azonban a megerősítő referendumnak a regisztráció alkotmányos alapjáról kellene döntenie. Előterjesztése értelmében a feliratkozást lehetővé tevő alkotmánymódosítást parlamenti elfogadása után népszavazásra kellene bocsátani, mégpedig négy hónapon belül, az államfő pedig csak akkor írhatná alá, ha a referendumon az érvényesen szavazók több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint negyede annak hatálybalépésére szavaz.

 A legtöbb módosító javaslatot a Jobbik jegyzi. Az ellenzéki párt képviselői lehetővé tennék az alkotmányban, hogy a választójogot alapfokú iskolai végzettséghez kössék. A radikális ellenzéki párt emellett úgy lazítana a feliratkozás szabályain, hogy az ne záruljon le 15 nappal a választás előtt, hanem a köztársasági elnök meghosszabbíthassa a regisztrációs időszakot. Képviselői ezt azzal indokolták, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde a 2006-os önkormányzati választás előtt 14 nappal került nyilvánosságra, és nyilvánvalóan növelte a részvételi hajlandóságot, mint ahogyan máskor is történhet hasonlóan váratlan esemény a kampány utolsó két hetében.

A Jobbik kezdeményezi azt is, hogy a Magyarországon élők a regisztrációs időszak utolsó napjáig feliratkozhassanak levélben. Ellenben nem járulnának hozzá, hogy egy választópolgár több jelöltet is ajánlhasson, és ahhoz sem, hogy az aktivisták a választópolgárok lakóhelyén gyűjtsék a jelölteket támogató aláírásokat. Kivennék továbbá a választási eljárási törvényből, hogy a pártoknak be kell jelenteniük azok nevét és lakcímét, akik az ajánlások gyűjtésében részt vesznek. Erre vonatkozó javaslatot az LMP-s Karácsony Gergely is benyújtott.

Az LMP politikusa azt is deklarálná, hogy a jelöltek nem állami támogatásból kampányolnak. Emellett 3 százalékra szállítaná le a parlamentbe jutás küszöbét. Az MSZP-s Szanyi Tibor több ironizáló módosító indítványt is benyújtott a választási eljárásról szóló javaslathoz. Egyik előterjesztése szerint például nem kérhetné felvételét a névjegyzékbe az, aki "a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyát írt", aki "a kérdőívvel befűtött, vagy azt más módon méltatlanul használta fel", továbbá aki "sértődött panelproli, nyugger", vagy éhezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.