Végveszélyben a Roma Parlament

A Roma Parlament egyelőre maradhat a Tavaszmező utcai székhelyén, de úgy nézi ki, hogy már nem sokáig: a józsefvárosi önkormányzat pályázatot ír ki az ingatlan hasznosítására. A cigány szervezetnek nincs esélye felvenni a versenyt a piaci szereplőkkel.

Az új jogszabályoknak megfelelően pályázatot ír ki a józsefvárosi önkormányzat annak az ingatlannak a hasznosítására, amelyben jelenleg a Roma Parlament működik – tudatta Balogh István Szilveszter (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi képviselő a távirati irodával.

Közleménye szerint a pályázaton a jelenlegi bérlő civil szervezet is indulhat, a pályázat lezárásáig méltányosságból az épületben maradhat az egyesület, így a bérleti díj nem fizetése miatt indított „kilakoltatást” addig felfüggesztik. Amennyiben a Roma Parlament megnyeri a pályázatot, a jövőben is bérelheti azt – tette hozzá.

Az önkormányzat egyúttal visszautasította Zsigó Jenőnek, a szervezet vezetőjének kijelentéseit, amelyben a cigányság elleni lépésnek minősítette a döntést. Balogh István Szilveszter leszögezte: ez nem roma ügy, hanem egyszerű bérleményi jogvita. A kerület vezetése sajnálatosnak tartja, hogy Zsigó Jenő „félrevezető, etnikai értelmezésbe igyekszik beállítani az ügyet és ehhez éppen a cigányságot használja fel takarózásként”, miközben pontosan ismeri a tényeket és saját mulasztását.

A közlemény szerint a civil szervezet 1993 óta bérelte a Tavaszmező utcai, összesen 566 négyzetméteres önkormányzati ingatlant, mindössze bruttó 18 ezer forintért. Az épületben egy 214 négyzetméteres irodát és egy 352 négyzetméteres színháztermet béreltek, utóbbi szerződését 2009-ben nem hosszabbította meg a szervezet, ám nem adta vissza az önkormányzatnak, azóta jogtalanul használta. Jelezte: a felújított sétálóutcában a színházterem nélkül havonta négyzetméterenként alig 86 forintot kellett volna fizetnie az egyesületnek, amit folyamatosan elmulasztott, így 2011 szeptemberéig 9 havi bérleti és használati díj hátralékot halmoztak fel

Emiatt az önkormányzat „kénytelen volt” szerződést bontani és jogi eljárást kezdeményezni a kiürítésért – írta a képviselő, hozzátéve, hogy a szervezet idén január végén befizette tartozását, így az önkormányzat szüneteltette a peres eljárást. A Roma Parlament ezután ismét nem fizetett, további bérleti és közüzemi díjtartozást halmozott fel.

Hangsúlyozta: az önkormányzatnak be kell tartania a törvényeket, és ha ingatlanvagyonát áron alul vagy a jogszabályok be nem tartása felett szemet hunyva hasznosítja, azt ingatlanpanamának nevezik. Az ingatlan valós forgalmi értéke a nem hivatalos értékbecslés szerint több mint 40 millió forint, így a bérleti díjat ennek megfelelően kell meghatározni. A bérbeadás, hasznosítás kizárólag pályázat útján lehetséges, és az automatikus, áron aluli további bérbeadás törvénytelen lenne. Balogh István Szilveszter azt is tudatta: az új pályázat kiírását a helyi roma kisebbségi önkormányzat is egyöntetűen támogatta.

A VIII. kerületi önkormányzat eljárása miatt a közelmúltban az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat, a Fővárosi Cigány Önkormányzat és európai kulturális személyiségek – közöttük Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író – is tiltakoztak.

Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke a fejlemények kapcsán elmondta, hogy a pert a VIII. kerületet képviselő ügyvéd kérésére szüntették meg. Az önkormányzat már fel is becsültette a roma parlamentnek helyet adó épületet, és hamarosan döntenek arról, hogy milyen pályázatot írnak ki a hasznosítására.

A helyi szabályozás szerint, ha a helyiség értéke meghaladja a 25 millió forintot, akkor piaci alapú pályázatot írnak ki.

„A Roma Parlament tiltakozik az ellen, hogy a leghátrányosabb helyzetű kisebbség képviseletét, kultúráját ellátó civil szervezetet piaci szereplőnek tekintse az önkormányzat” – hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy nem tudnak versenyezni sem bankokkal, sem vállalkozókkal.

A napokban Horváth Aladár, a Polgárjogi Mozgalom a Köztársaságért egyesület vezetője közös sajtótájékoztatót tartott Zsigó Jenővel.

Zsigó állította, hogy a Roma Parlamentnek nincs tartozása. Horváth Aladár a demokratikus roma politika utolsó bástyájának minősítette a Roma Parlamentet. Felszólította a cigányokat, hogy szolidaritásból minél többen lépjenek be a szervezetbe. Mint mondta, reméli, hogy a tiltakozások hatására a józsefvárosi önkormányzat meggondolja magát. Ellenkező esetben sem adják fel. Horváth Aladár kijelentette: „Ha kell, a testünkkel védjük meg a Roma Parlament épületét és az abban felhalmozott értékeket.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.