Végül is csak 350 métert tévedtek a számlálóbiztosok

Juhász Péter V. kerületi polgármesterjelölt plakátjait a helyi szavazatszámláló bizottság tagjai letépték, mert úgy tudták, hogy a szavazókör ötszáz méteres körzetében nem lehet kampányolni. Tévedtek, mert a korábban kihelyezett plakátokat sehonnan nem lehet leszedetni, és a törvény amúgy is csak a 150 méteren belüli kampányolást tiltja.
A választás eddig nagyobb botrányok nélkül folyik. A legjelentősebb jogsértés: eltávolították Juhász Péternek, az Együtt-PM V. kerületi polgármesterjelöltjének plakátjait és molinóját egy szavazókör környékéről a szavazás kezdete előtt az egyik szavazatszámláló bizottság tagjai – közölte a pártszövetség szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a helyszínen a rendőrök kérdésére a szavazatszámláló bizottság tagjai azt felelték: úgy tudták, a szavazókör ötszáz méteres körzetében nem lehetnek kampányanyagok. Ezzel szemben a vonatkozó törvény csupán a 150 méteren belüli aktív kampánytevékenységet tiltja meg a választás napján.

A bizottság tagjai a közlemény szerint azt javasolták a pártszövetségnek, hogy rakják vissza a plakátokat, amit viszont a választás napján tilt a törvény – de csak a szavazóköröktől meghatározott távolságon belül, így a 150 méternél távolabb kihelyezett falragaszokat akár pótolhatnák is.

Az Együtt-PM azt is állítja, hogy péntek reggel Fidesz-aktivisták letépkedték a Juhász Péterék által kerületszerte kiragasztott matricákat, az éjszaka folyamán pedig több helyen is megpróbálták eltávolítani az este jogszerűen kihelyezett Juhász-molinókat. Minderről már akkor rendőrségi jegyzőkönyv készült.

A vidék aránylag csendes

A Győr-Moson-Sopron megyei Potyondon a szavazókör épületének ajtaját nyitva találták, de a rendőrök nem találták rongálás nyomát. A voksolásra kijelölt hely előtere le volt ugyan zárva pecsétes szalaggal, de a kulcs nem volt ráfordítva, az üres urnát rejtő szoba ajtajában pedig ott volt a kulcs. Nyomozást nem indítanak, mert nem tűnt el semmi, és nincs jele annak, hogy bűncselekmény történt volna. A szavazás rendben megkezdődött.

A Hajdú-Bihar megyei Komádi egyik szavazókörében rövid áramszünet akadályozta a szavazást, de a villamosenergia-szolgáltatás rövid idő múlva helyreállt.  Jászapáti 2. számú szavazókörében a szavazatszámláló bizottság elnöke reggel hat előtt pár perccel rosszul lett és távozott, feladatait az elnökhelyettes látja el. Aszódon az egyik szavazókörben az első választópolgár megzavarta a szavazás megkezdését, de őt sikerült megnyugtatni, és a voksolás folytatódott tovább.

Tiszaburán a szavazóhelyiség bejárati ajtajának egyik üvegezett részét a feltorlódó tömeg egyik tagja kevéssel kilenc óra után kitörte. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség biztosította a rend fenntartását.

A szavazás közben egy idős választópolgár rosszul lett késő délelőtt a szavazólap urnába dobása után a Pest megyei Alsónémedin. A bizottság megítélése szerint orvosi ellátásra szorult, ezért a szavazást felfüggesztették, és orvost hívtak, majd a beteget fél 12-kor mentővel elszállították. Ezt követően a szavazókört ismét megnyitották.

A Pest megyei Áporkán a szavazókör bejáratától öt méterre vasárnap az egyik polgármester-jelöltet népszerűsítő hirdetményt helyeztek el, amit egy választó jelzett. A szavazatszámláló bizottság intézkedett a plakát eltávolítása érdekében.

A Borsod megyei Tiszakeszin a választási bizottság egyik tagja kilenc szavazólapot talált a szavazófülkében. A nyolc megyei közgyűlési és egy, a polgármester-jelölteket tartalmazó nyomtatványt külön borítékba helyezték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.