Végre lesz fővárosi költségvetés?

Megvan a pénteken lemondott Hunvald György utódja. Kivágó Iván Györgyné csütörtökön leteszi az esküt, és még aznap elfogadhatja a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését.

Az MSZP-SZDSZ frakció javaslatára, a városvezetőség csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a Fővárosi Önkormányzat ez évi költségvetésének tervezetét - számolt be a Főpolgármesteri Kabinet hétfői döntéséről Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A kabinetet Tiba Zsolt főjegyző arról tájékoztatta, hogy vasárnap a Fővárosi Választási Bizottság az MSZP által jelölt Kivágó Iván Györgynének ítélte oda a Hunvald György lemondásával megüresedett képviselői mandátumot. Ha nem érkezik kifogás e határozat ellen, a bizottság szerda délután kiadja a mandátumot az új képviselőnek, aki csütörtökön leteheti esküjét a közgyűlésben, és így elhárul az akadály a költségvetés elfogadása elől.

A büdzsét március 15-ig kellett volna elfogadnia a közgyűlésnek. Mivel azonban február 12. óta előzetes letartóztatásban van Hunvald György, megszűnt a közgyűlésben az egyfős MSZP-SZDSZ-többség. Hunvald György múlt pénteken lemondott fővárosi képviselőségéről, utódát szombaton nevezte meg az MSZP. Az önkormányzat idei 531 milliárd forint főösszegű költségvetési tervezetét, amely 45 milliárd forintos hitelfelvételt, ezen belül 33 milliárd forint új hitelfelvételt tartalmaz, március 16-i rendkívüli ülésén elutasította a közgyűlés. A büdzsé elfogadását csak a tíz SZDSZ-es képviselő és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes támogatta, az ellenzék elutasította, a szocialisták többsége pedig tartózkodott a név szerinti szavazás során. Demszky Gábor kezdeményezésére a büdzsé tervezetéről hetek óta ötpárti frakcióegyeztetés zajlik. Ennek kapcsán már különféle módosításokkal, köztük egy több mint 537 milliárd forint főösszegű tervezet is készült. A költségvetés tervezete csütörtökön helyszíni javaslatra, a kiegészítésekkel együtt kerülhet a közgyűlés elé. A büdzsé elfogadása után az önkormányzat utólag megkapja az államtól azt a több milliárd forintot, amelyet a költségvetés hiányában nem utalhattak át.

A közgyűlés új tagja, Kivágó Iván Györgyné, aki jelenleg a XXIII. kerület egészségüggyel foglalkozó alpolgármestere a Magyar Nemzet hétfői számában megerősítette a lap azon értesülését, miszerint az 1980-as években a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökség 8-as osztályának B alosztályán dolgozott.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.