Végjáték Kajászón?

Leműtrágyázták és betárcsázták azt a kajászói táblát, amelyet a helyi gazdák két hete engedetlenségi akció keretében bevetettek napraforgóval.

A 64 hektáros terület körül a föld-haszonbérleti pályázat tavalyi eredményhirdetése óta folyik a vita, mert Kiss Árpád kápolnásnyéki vállalkozó több mint kétezer aranykoronával többet nyert a lehetségesnél. A helyiek, akiknek a 400 hektárnyi bérelhető földből egy négyzetcenti sem jutott, kezdettől vitatják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntéseit: a tavasz folyamán már két ízben tüntettek is az NFA Bosnyák téri székháza előtt.

A Gazdatanácsok Szövetsége tájékoztatása szerint az NFA a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termeltető és Szolgáltató Zrt.-t bízta meg a terület művelésével, miután két hete egy őrző-védő céggel őrizteti a táblát.

A Fejér megyei falutól 80 kilométerre lévő vállalkozás vezérigazgatója Zászlós Tibor, az Agrárkamara alelnöke, a megyei kamara elnöke.

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke - aki ellen az Összefogás a Földért és a Vidékért Egyesület a szerződésekkel kapcsolatos „törvénytelenségek” miatt büntetőfeljelentést tett - többször úgy nyilatkozott, a terület tulajdonosa a magyar állam, az NFA mindent megtesz a rend fenntartásáért, a gazdák akcióját elítéli.

Ugyancsak friss hír, hogy tegnap kézbesítették a Vál-völgyi illetékes jegyző végzését, amelyben a helyi gazdatanács egyik tagjával szemben  lefolytatott birtokvédelmi eljárás végeredményeként Böcsödi Gergely kajászói családi vállalkozót eltiltotta (a múlt évben Kiss Árpád által elnyert, ám a lehetséges 6 ezer AK-t 2194 aranykoronával meghaladó) földterülettől.  Fellebbezésnek helye nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.