BKV-vizsgálóbizottság: Demszky és a koalíció is felelős

Demszky és helyettesei, valamint az MSZP-SZDSZ-koalíció a felelős a BKV botrányokért a közlekedési vállalat ügyei miatt létrejött városházi vizsgálóbizottság jelentése szerint.

A fővárosi főpolgármester és helyettesei, valamint az MSZP-SZDSZ-koalíció a felelőst a BKV botrányokért a városházi vizsgálóbizottság szerint. A testület jelentése szerint 'hibák történtek', ezeket Demszky Gábor és helyettesei, a BKV személyi ügyeiről döntő városházi szakbizottság, a közlekedési vállalat volt vezérigazgatói és a cég felügyelőbizottsága követtek el.

Mesterházy Ernőnek, Demszky jelenleg előzetes letartóztatásban lévő korábbi politikai főtanácsadójának a szerepéről Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettest hallgatta meg a vizsgálóbizottság szerdán. Ikvai szerint Mesterházy Ernő koordinátori szerepet töltött be a városháza szervezetében működött, azóta megszüntetett Kormányzati Koordinációs Központon (KKK) belül. Hozzátette, a KKK-ra azért volt szükség, mert miután 2006 végén megalakult az új Fővárosi Közgyűlés, őt pedig főpolgármester-helyettessé választották, az elején nem volt megfelelő apparátusa. Utalt arra, hogy a Mesterházy Ernő koordinátori szerepkörét is magába foglaló szervezeti struktúra Szilvásy György, akkori kancelláriaminiszter kezdeményezésére jött létre. A KKK többek között a Budapest Szíve, a kormányzati negyed és más kiemelt fejlesztések előkészítésében, koordinációjában működött közre.

Ikvai-Szabó hangsúlyozta, hogy Mesterházy Ernőnek csak a projektek előkészítésében volt szerepe, döntési jogot nem kapott. „Politikai, kisebb részben pedig szakmai tanácsokat adott Mesterházy". Ikvai-Szabó elismerte, hogy a KKK-nak 2007 nyarán jelentős szerepe volt a fővárosi közműcégek új vezetőinek kinevezésében, de ezután a szervezeti egységre tulajdonképpen már nem volt szükség, mert addigra e feladatokra már megvoltak a főpolgármester-helyettes stábjában a megfelelő emberek.

A főpolgármester-helyettestől a vizsgálóbizottság ülésén azt kérdezték, tudott-e arról, hogy 'a BKV az SZDSZ és az MSZP közös kifizetőhelye volt'. Erre válaszolva fogalmazott úgy: ha ez így történt, arról "szörnyű, lesújtó véleményem van, borzasztó". Arra a kérdésre, hogy tudott-e erről, azt mondta, csak a keddi és szerdai sajtóhírekben hallotta ezt. "Nem, nem tudtam erről. A nyomozati munka része, hogy itt minden részlet kiderüljön" - szögezte le.

Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes a vizsgálóbizottság előtt azt mondta, ő Hagyó Miklóst követően csak 75 napig felügyelte a közlekedési vállalatot, ez idő alatt válságmenedzseri feladatokat látott el, hogy a cég elkerülje a fenyegető csődöt. Papcsák Ferenc és Németh Szilárd fideszes képviselők több kérdést intéztek az MSZP-s politikushoz - többek között arról, hogy tudott-e Lendvai Ildikó pártelnök ismerősének esetleges papíron foglalkoztatásáról a BKV egyik leányvállalatánál, illetve arról, hogy Nyakó István MSZP-szóvivő fizetés nélkül kért olykor buszokat a BKV-tól -, mire Horváth közölte, e kérdésekre majd írásban válaszol, majd otthagyta a bizottság ülését.

A folyosón újságírók előtt azt mondta, nem érez sem politikai, sem más felelősséget a BKV-nál történtekért, felvetette azonban Tarlós István és a Fidesz felelősségét, amiért az ellenzéki frakcióvezető egy évekkel ezelőtti lapinterjúban jó szakembernek nevezte Antal Attila volt Bkv vezérigazgatót, akinek kinevezését a Fidesz „két kézzel" szavazta meg annak idején a Fővárosi Közgyűlésben.

Lendvai Ildikó közleményben cáfolt, mint közölte, Regőczi vele kapcsolatos, a Magyar Nemzetben megjelent állításaiból egy szó sem igaz. Nyakó pedig annyit ismert el, hogy néhány alkalommal buszokat kértek kölcsön hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatásához. „Kértem, és eszem ágában sem volt fizetni. Épp azért kértük a buszt, mert bérelni nem volt pénzünk” – magyarázta. Kiemelte: büszke arra, hogy hátrányos helyzetű gyerekeknek segít, és a jövőben is fog ilyet csinálni, mert egy politikusnak ez is a dolga.

Demszky Gábor szerint valótlanságokat állított tegnap megjelent nyilatkozataiban Regőczi Miklós, a főpolgármester ezért megteszi „a szükséges jogi lépéseket”. Közleményében azt írta: Regőczit a BKV ügyeivel összefüggő nyomozás gyanúsítottjaként „igazmondási kötelezettség nem terheli”, védekezése érdekében akár valótlanságot is állíthat. A főpolgármester szerint „ez történt most is”. Demszky Gábor leszögezi: nem voltak lobbistái a BKV-nál, így sem rajtuk keresztül, sem személyesen nem fogalmazott meg kérést vagy kívánságot Regőczi Miklós felé. „Ha szükségét látom, hogy sürgős ügyben egy fővárosi társaság vezetőjével telefonon beszéljek, akkor a vezérigazgatót hívom, nem a beosztottját” – közölte Demszky.

Ikvai-Szabó Imre és Horváth Csaba
Ikvai-Szabó Imre és Horváth Csaba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.