Véget vetnének a tököli zajterrornak

A miniszterelnökhöz fordult segítségért hat Pest megyei település azt kérve, hogy állítsák le a repülést a tököli volt katonai repülőtéren. A tiltakozók szerint nem ők költöztek a zajforrás közelébe, hanem az települt a nyakukra a környékbeli építkezések után.

Orbán Viktortól kért segítséget Halásztelek, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Érd, Százhalombatta és Tököl, hogy a kormányfő álljon melléjük abban a küzdelmükben, amelynek eredményként szeretnék leállíttatni a repülést a tököli volt katonai repülőtéren - adta hírül a hiradó.hu.

A tiltakozók képviseletében Schreiber László, a Százhalombattai Környezetvédelmi Egyesület elnöke a hirado.hu-nak elmondta: a sportrepülők, műrepülők reggeltől naplementéig gyakorolnak a repülőtéren. Nemcsak a napi 30-40 le- és felszállásról van szó, mivel ezek a gépek alkalmanként több órát is a levegőben tartózkodnak. Hozzátette: kedden és csütörtökön éjszakai repülést is tartanak. Emellett rendszeresek az autó- és motorversenyek is.

Schreiber László úgy fogalmazott: agressziót hajtanak végre az ott élőkkel szemben, hiszen veszélyeztetik az életüket, a biztonságukat, az élhető környezetet és a nyugalmukat is. Hozzátette, azt szeretnék, ha a közvélemény megértené, hogy a térségben 1990 után indult meg a fejlődés, amikor befejezte működését a katonai célokra használt reptér, és akkor azt ígérték az itt élőknek, hogy soha többé nem használják repülésre az objektumot. A civil szervezetek szerint nem ők költöztek a zajforrás közelébe, hanem az települt a nyakukra a környékbeli építkezések után.

Schreiber László hangsúlyozta: első fokon már döntés született; a légügyi, a környezetvédelmi hatóság és az ÁNTSZ hozzájárult ahhoz, hogy negyedosztályú repülőtérré nyilvánítsák a tököli repteret. Hozzátette: petíciójukban – amelyhez már csatlakozott a Levegő Munkacsoport is – azt kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy tegyen meg mindent a környéken élők nyugalmának visszaállításáért.

A térségi társadalmi szervezetek a petíciójukban arra is emlékeztetnek, hogy a reptér 2004-es újranyitásáig állami ösztönzésre a reptértől 1000-1200 méterre Tökölön egy ezer lakásos lakótelep létesült, egyúttal a már meglévő, a repteret születése pillanatában körülölelő, a kifutópályától 200-500 méterre kezdődő halászteleki, szigethalmi, illetve az egy-két ezer méterre kezdődő szigetszentmiklósi, érdi, százhalombattai kertvárosi övezetek tovább bővültek.

A tiltakozók szerint mindenkinek logikus volt, hogy ez a hely a lakóházak extrém közelsége, a védőtávolságok hiánya miatt a repülésre mind repülésbiztonsági, mind zajvédelmi, mind egészségvédelmi okok miatt alkalmatlan, korábban is csak az embertelen szovjet rendszer miatt volt lehetséges, tehát többé, az európai magyar demokráciában ilyen nem lesz.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.