Véget vetne az etnobisznisznek a kormány

'Új együttműködést' ígér a kormány az egyházaknak; a támogatásokat feladatokhoz kötik és a népszámlálási eredményekhez igazítják.

A kormányzat "új együttműködésre" törekszik az egyházakkal, nem csupán azok intézményeinek fenntartását, hanem kulturális és társadalmi közösségépítő programjait is igyekszik támogatni - közölte Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Szombathelyen.

Szászfalvi László elmondta: az idén 1,8 milliárd forintos keret áll rendelkezésre arra, hogy támogassák az egyházak kulturális, örökségvédelmi, ifjúsági és közösségszervező programjait, karitatív tevékenységét.
Példaként említette, hogy Vas megyében 150 millió forinttal támogatják a Jáki templom felújítását, amelyről látogatása során a helyszínen is tájékozódik.

A nemzetiségi szervezetek támogatásáról szólva hangsúlyozta: meg kívánják akadályozni az "etnobiznisz" folytatását, ezért a konkrét feladatfinanszírozás irányába mozdulnak el, 2013-tól pedig a népszámlálási eredményekhez, vagyis a valósághoz igazítják a finanszírozást.

Az Országgyűlés várhatóan az ősszel fogadja el a nemzetiségek jogairól szóló törvényt, amelynek célja, hogy biztosítsa a nemzetiségek számára kultúrájuk, identitásuk megőrzését, önkormányzataik kiszámítható működését, intézményeik fenntarthatóságát.

Szászfalvi László kiemelte: miközben a Magyarországnál négyszer nagyobb Lengyelországban 7500 civil szervezet működik, addig nálunk ezek száma 65 ezerre tehető, ám jelentős részük csupán papíron létezik.
Az államtitkár azt mondta: igyekeznek rendet tenni ezen a területen is, de természetesen nem "állami korbácseszközökkel", hanem a jogi feltételrendszer tisztázásával, egy átfogó kerettörvény megalkotásával, valamint a finanszírozási rendszer a mainál igazságosabb, a civil szervezetek számára is elfogadható átalakításával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.