Véget vetne a történelemhamisításnak a Demokratikus Charta

A televízió székháza elleni támadás ötödik évfordulója alkalmából tisztázni akarja a Demokratikus Charta, hogy mi történt valójában 2006 őszén. A szervezet szerint véget kell vetni a történelemhamisításnak.

Azonnal elkezdődött és azóta is folyik a 2006. őszi események meghamisítása – állítja felhívásában a Magyar Demokratikus Charta. Noha a rendzavarások mintegy nyolcszáz sérültjének a fele rendőr volt, a Fidesz minden alkalommal „a békés polgárok elleni brutális rendőrterrorról”, a „diktatúra” által elkövetett tömeges erőszakról beszél, és – immár a hatalom birtokában – a „bűnösök” felelősségre vonását szorgalmazza.

A hazug propaganda nem maradt hatástalan: a közvéleményben egyre inkább uralkodóvá vált az események hamis értékelése – állítja a dokumentum. A tévészékház elleni támadás ötödik évfordulóján ezért kérik mindazokat, akik internetről letöltött vagy saját készítésű felvételekkel rendelkeznek, hogy – a forrás megjelölésével – juttassák el azokat a Magyar Demokratikus Charta elektronikus levélcímére.

A dokumentumokat, továbbá mindazokat az elemzéseket és értékeléseket honlapjukon közzéteszik majd, amelyek elősegíthetik a történtek rekonstruálását, a 2006-os ősz eseményeinek valós értelmezését.

Az előzményekről szólva a felhívásban az olvasható, hogy „drámai fordulatot” hozott  2006 ősze a magyar politikába. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egy addig ismeretlen beszédének néhány célzottan kiválasztott mondata kommunikációs bombaként robbant 2006. szeptember 17-én. Másnap kormányellenes tüntetők megtámadták a közszolgálati televízió székházát, amit a rendőrség nem tudott megvédeni. Az erőszakos cselekmények a következő napokban is folytatódtak.

Eközben az ellenzék vezére fölszólította az embereket, hogy „ne maradjanak házaikban”, a miniszterelnök leváltását követelve ultimátumot intézett a parlamenthez, és minden nap tömeggyűlést rendezett a szélsőségesek által megszállt Kossuth téren.

Október 23-án a rendőrség föloszlatta a Parlament előtti törvénytelen demonstrációt, ami újabb zavargásokhoz vezetett. Az ezekkel szembeni fellépés során a rendőrség tagjai túlkapásokat, törvénytelenségeket követtek el.

A törvényes rend betartása alól senki nem kaphat felmentést – hangsúlyozza a dokumentum. Azon rendőrök számára, akik megszegték a jogszabályokat, nem lehet mentség sem egyes tüntetők agresszív viselkedése, sem bajtársaik sebesülése. Tettükért felelősségre kell őket vonni.

Ám a rendőri törvénysértések sem kérdőjelezhetik meg azt a tényt – hangsúlyozza a felhívás –, hogy 2006 őszén a rendőrség állt a törvényes rend oldalán azokkal szemben, akik az utcai erőszak eszközével próbálták megsemmisíteni a 2006-os választások eredményét.

A 2006-os eseményeket egyébként már több grémium is megvizsgálta: terjedelmes jelentést készített az akkori kormány által felkért szakértőkből álló bizottság, valamint a Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő vezette Független Jogászfórum, és a rendőrség is folytatott szakmai vizsgálatot. Akkor valamennyi fórum más-más következtetésre jutott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.