Véget ért Bölcskei Gusztáv debreceni püspöksége

- Most utoljára állok a debreceni Nagytemplom szószékén, s mivel az elmúlt napokban sokszor átgondoltam a tizennyolc évig tartó szolgálatomat, azt kell mondjam: tényleg nincsen semmi új a Nap alatt - mondta Bölcskei Gusztáv püspök-lelkipásztor, a Tiszántúli Református Egyházmegye vezetője, a zsinat lelkészi elnöke, aki tizennyolc évig tartó püspöki szolgálat után távozik tisztségéből.

A református egyházban egy püspököt csak háromszor lehet újraválasztani hat-hat évre. Ez a három ciklus járt le most Bölcskei Gusztáv esetében.

A távozó püspök a Nagytemplomban az év utolsó napján tartott istentiszteleten azt mondta: diákkorában sokszor látta a Nagytemplom szószékét, s nem tudta elképzelni, hogy abból a magasságból hogyan lehet prédikálni.

Hozzátette: most már elmondhatja, hogy sokszor álmodott a prédikálással az elmúlt tizennyolc évben. Álmában ment föl a szószékre, de kitágult a tér, megnőtt az oda vezető folyosó, közben elvesztette a prédikációja szövegét, s alig jutott el a szószékig. Így fogalmazott: hálát ad az Istennek a tizennyolc évig tartó püspöki szolgálatért, majd megköszönte a nagytemplomi gyülekezet szeretetét és figyelmét.

A gyülekezettől Bölcskei Gusztáv az istentiszteleten több ajándékot kapott, többek között egy több száz éves, középkori téglát a Nagytemplom helyén korábban állt András-templom talapzatából.

Az istentiszteleten a 2014-es év statisztikájaként elhangzott, hogy a nagytemplomi gyülekezetben idén megkereszteltek 142 gyermeket és 12 felnőttet, konfirmált 71 fő, házasságkötésére Isten áldását kérte 55 házaspár, s 105-en hunytak el. 2014-ben mintegy 12 millió forint perselypénz gyűlt össze, s 34 millió forint adomány érkezett javarészt a Nagytemplom fölújítására.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.