Véget ér a politikai Kámaszútra időszaka

Szigetvári Viktor szerint az Együttnek és a PM-nek nemcsak a jelene, hanem valószínűleg a jövője is közös, még akkor is, ha egy év után "volt egy dolog", amiben a két párt nem ért egyet.

Az Együtt-PM ügyvezető társelnöke erről a szövetség budapesti országos önkormányzati kampánytalálkozóján beszélt szombaton. A politikus úgy fogalmazott: ahogy megértette, megtanulta és megszerette a PM-es Szabó Tímea vagy Erőss Gábor őszinte baloldali szociálpolitikai meggyőződését, úgy kell megértenie a PM-nek is az Együtt kiállását a magyar kapitalizmus védelmében. Kijelentette ugyanakkor, hogy ő maga csak akkor tudja folytatni a közös utat a PM-mel, "ha valaki kihúzza a hátából a kést", amelyet hétfőn döftek bele. "A politikai betyárbecsület is ezt kívánja, mert az ellenséget látom, de a szövetségesben vakon bízom" - fogalmazott. Hozzátette, sok hibája van, de az egyenes beszéd hiányának hibájába nem esik soha.

A két pártnak szerinte közös a sorsa, mert ők küzdenek a legjobban a korrupció ellen, a legőszintébben. Ők néznek szembe "a magyar cigányok és nem cigány magyarok összes konfliktusával", nyíltan beszélnek a földhasználók kisemmizéséről, nyíltan küzdenek a Fidesz drogpolitikai populizmusa ellen, mernek 21. századi új megoldásokkal harcolni a hajléktalanság ellen, még akkor is, ha még a szocialisták is ki akarják szorítani a hajléktalanokat a "saját kerületükből" Angyalföldön - sorolta. Szigetvári Viktor hangsúlyozta, másfél év alatt országos szervezetté váltak, bekerültek a magyar és az európai parlamentbe, Budapest egyik legerősebb pártja lettek, és esélyt teremtettek a magyar politika megújítására. 2014 tavaszán viszont vereséget szenvedtek. A legfőbb célt, a kormányváltást "elbuktuk", és ebből le kell vonni a tanulságot - mondta.

Ez a pártszövetség az Együtt mozgalmat alapító Bajnai Gordon köpönyegéből bújt elő, és habár a volt kormányfő ezt a köpönyeget most beakasztotta a szekrénybe, az öröksége és a gondolatai viszont velük maradtak, ahogy a korszakváltásba vetett hite is - folytatta. Falus Ferenc pedig volt olyan bátor, hogy elvállalja a főpolgármester-jelöltséget, majd volt bátorsága lemondani, hogy "a Tarlóst váltó szavazók" egyesíthessék erejüket - fogalmazott. Saját feladataikról azt mondta: be kell fejezniük a szervezeti építkezést, meg kell újítaniuk a magyar ellenzéket, meg kell vívniuk a harcot Orbán Viktor rezsimje ellen, és utána újjá kell építeniük Magyarországot. Kérte támogatóikat, szavazzanak rájuk, de ahol együttműködnek, ott szavazzanak az MSZP és a DK jelöltjeire és szavazzanak Bokros Lajos főpolgármester-jelöltre.

Szigetvári Viktor azt ígérte, az önkormányzatokban mindent meg fognak tenni a korrupció ellen és a helyi nyilvánosság demokratizálásáért, miközben alapelvük, hogy nem támogatnak rasszistákat. "Olyan versenyen nem érdemes elindulni, ahol az nyer, aki nagyobbat tud ütni a cigányokon" - jelentette ki, hozzátéve, sajnálja, hogy a DK erre az útra tévedt.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke, zuglói polgármesterjelölt arról beszélt, hogy új politikai közösséget kell teremteni, amely képes megújítani az ellenzéket. Október 13-án véget ér az ellenzéki térfélen a "politikai Káma Szútra időszaka", amikor a politika arról szól, hogy "ki, kivel, milyen pozícióban és hogyan tud boldogabb lenni" - folytatta. A főpolgármester-jelölés kapcsán az Együtt-PM-en belül volt véleménykülönbség - ismerte el. Hozzátette: azt a kés viszont, amiről Szigetvári Viktor beszélt, "ha úgy tetszik, szeretném kihúzni", és a PM minden tagja nevében kijelentette: továbbra is bíznak az Együttben. 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja azt mondta, a szövetségi találkozó arra is szolgál, hogy kölcsönösen erőt és lendületet adjanak egymásnak a választásig hátralévő időre. Szavai szerint a nagyon nehezített pálya ellenére sok eredményt értek el az elmúlt egy évben, jó úton járnak, de tudni kell, hogy ez az út hosszú lesz. Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt mondta, 2014-ben "valamennyien egy valószínűtlen országban élünk", ahol az, akinek pár év alatt öt vagy hét fürdőszobás villája lesz, az belemondhatja a kamerákba, hogy erre büszke, vagy ahol az a Papcsák Ferenc lesz az elszámoltatási biztos, akiről nem pletykák, hanem hangfelvételek keringenek, hogy "állítólag húsz százalékot lerabol magának és a Fidesznek" minden épületfelújításból.

Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, V. kerületi polgármesterjelölt a kampányt embertelennek és embert próbálónak nevezte. Hangsúlyozta véleményét, a Fidesz egy olyan rendszert épített fel, hogy "minden ellenünk játsszon", de - mint mondta - így is helyt fognak állni.
 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.