Vége a piros jelzésnek az egészségbiztosítónál

Ismét pontosan működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogviszonyt ellenőrző rendszere. Két napja a rendszer frissítése közben megsérült az adatállomány, emiatt olyanok is piros jelzést kaptak, akiknek egyébként rendezett volt a jogviszonyuk.

Közel egymillió embert érintett a hiba. Csütörtöktől újra rendben működik a rendszer, a jogviszony-adatok megbízhatóak – nyilatkozta lapunknak Molnár Barbara, a hivatal szóvivője.

Az informatikai hiba miatt senkit nem érhetett joghátrány, valamennyi szolgáltatót értesítették a hibáról. Valamennyi orvosi kezelés és receptbeváltás előtt a szolgáltatóknak a beteg tajszáma alapján ellenőrizniük kell,  hogy az egészségbiztosítási ellátást kérőnek rendezett-e a jogviszonya . A "rendezetlen jogviszonyú embereknek" is jár az ellátás, de emellett kapnak egy figyelmeztető levelet, hogy mielőbb tisztázzák, ki fizeti utánuk a biztosítási díjat.

Tavaly óta a „makacsul nem fizetők” adatait az egészségbiztosító átadja az APEH-nek. Az elmúlt évben 133 ezer olyan embert találtak az egészségbiztosító szakemberei, akik a felszólítások ellenére sem tisztázták biztosítási viszonyukat.

Közülük 100 ezer ember sorsa azóta az APEH segítségével rendeződött, ám 30 ezer emberről továbbra sem tudni, hogy rendelkezik-e egészségügyi ellátásra jogosultsággal. Őket az APEH sem találta meg.

A törvény szerint ha valakiről bizonyítható, hogy fizethetne, ám azt mégsem teszi, az APEH öt évre visszamenőleg behajtja az elmaradt járulékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.