Vége a nulla százalék kezdőrészletnek

A Trabantot már nem számítják be százezer forintért, kukában találták meg Lusztig Péter pártigazolványát, harmadik lett egy magyar szupertriatlonista Monterreyben, Délkelet-Ázsiában további földrengések várhatók. Luca napja, reggeli lapszemle.

Szigorodnak a lízingelési feltételek, írja a Népszava. Megszűnik a nulla százalék kezdőrészlet, csökken a futamidő, a Trabantokat nem számíthatják be százezer forintért új autó vásárlásakor.

A minimális kezdőrészlet 20 szá­za­lék lesz a még most is futó 0 szá­zalék helyett, és a 120 hónapos futamidő legföljebb 96 hónapra csökken – mondta a lapnak Révész Tamás. A Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója úgy vélte, a szigorítások legalább a csalók és a felelőtlen ügyfelek egy részét kiszűrik.

Kukában volt Lusztig párttagságija, olvasható a Magyar Nemzetben. A Magyar Szocialista Párt adatbázisai szemétbe kerültek Pécsett. Több tucat MSZP-s párttagságit, illetve a szocialisták nyilvántartásait találták meg egy hulladékgyűjtőben. Olyan emberek személyes adatai is rajta vannak a listákon, akik nem tagjai a pártnak. Az iratok között van Lusztig Péter pártigazolványa is. A csipkártyás tagságit a Magyar Nemzet visszajuttatja tulajdonosához.

Szőnyi Ferenc 3. helyen végzett a mexikói Monterreyben rendezett DecaTriathlon World Challenge nevű ultratriatlonon, írja az Index. Egy ilyen versenyen a hagyományos ironman tízszeresét kell teljesíteni, azaz maximum 14 nap alatt 38 km-t úszva, 1800 km-t kerékpáron, 422 km-t futva, ez a leghosszabb távú sportverseny a földön. A magyar triatlonos 222 óra 17 perc 1 másodperc, azaz kilenc nap és hat óra alatt tette meg a távot, a versenyt a német Marcel Heinig nyerte (206:29:02) a svéd Kari Martens (212:06:04) előtt, a másik magyar, Vőneki Antal 8. lett.

A következő évtizedekben valószínűleg gyakran lesznek földrengések Délkelet-Ázsiában, a pusztítás nagyságrendje pedig hasonló lehet a 2004-eshez, hangzott el az Inforádió adásában. Az amerikai, indonéz és szingapúri tudósok az Indonéziához tartozó Szumátra szigeténél a korábbi évszázadok koralltelepeinek maradványait vizsgálva megállapították, hogy az elmúlt évszázadokban szabályos mintázatban követték egymást a földrengési ciklusok. Szerintük a 2004-es, több mint 225 ezer embert megölő szökőárat előidéző földrengés egy ilyen ciklus nyitányának tekinthető.

A szakemberek azt tapasztalták, hogy az elmúlt 700 évben 200 évenként követték egymást aktív rengési periódusok, amelyek néhány évtizedig tartottak. Az első az 1300-as években történt, a második a 16. században, a harmadik pedig 1797-től 1833-ig tartott. A kutatók úgy vélik: a 2004-es rengés egy újabb aktív korszakot vezetett be - a térségben legutóbb 2007 szeptemberében rengett a föld.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.