Vége a tűcserének Józsefvárosban

Naponta több mint száz intravénás szerhasználó vett részt a programban – ők most segítség nélkül maradnak, hála Kocsis Mátééknak.
"A mai napon bezár a Kék Pont nyolcadik kerületi tűcsere programja" – így búcsúzik honlapján a Józsefvárosban nyolc éven keresztül működött, az intravénás droghasználókat segítő civil szervezet.

"Nagyon szerettünk Józsefvárosban dolgozni, rengeteget tanultunk itt és nagy terveink voltak még. Szomorúak vagyunk attól, hogy így alakult, de így kellett döntenünk, mert ilyen körülmények között nem tudtunk tovább felelős és biztonságos munkát végezni, működésünk teljesen ellehetetlenült. Köszönjük a 8 év alatt kapott sok-sok szakmai és civil segítséget, az anyagi támogatásokat és a sajtó kitartó érdeklődését, tájékoztatását!" – olvasható a Kék Pont közleményében. Mint írják, a munkát tovább folytatják a békásmegyeri és ferencvárosi ambulanciáikon és a Biopolitikai Műhelyükben.

Az ügy előzménye, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat áprilisban elutasította a Kék Pont Alapítvány 2013-as szakmai beszámolóját, aminek egyenes következményeként megvonták a kedvezményes bérleti lehetőséget a kerületben a szervezettől, ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítve a tűcsere-programot.

Az intravénás droghasználók számára működtetett anonim tűcsereprogram körüli vita régóta zajlik a kerület és az alapítvány között, amelynek egyik drasztikus és az alapítvány számára váratlan lépéseként tavaly szeptemberben a józsefvárosi képviselőtestület megszavazta Kocsis Máté fideszes polgármester javaslatát az alapítvány és az önkormányzat együttműködésére vonatkozó megállapodás egyoldalú felbontásáról.

A kerület vezetésének érvelése szerint – a környéken eldobált tűk révén – az alapítvány tevékenysége problémákat okoz a kerületnek és a helyi lakosoknak. Az alapítvány szerint viszont hármas együttműködési megállapodást kötöttek – a Közterületfenntartó Vállalattal és a Városüzemeltetési Szolgálattal –, így a közterületi drogszemét-begyűjtés feladata nem az alapítvány feladata volt: munkatársaik a lépcsőházakban, eldugott helyeken keletkezett drogszemét begyűjtését vállalták és végezték is erejükhöz mérten.

A tűcsereprogram fő célja a HIV-, AIDS- és hepatitisjárványok megelőzése, mostantól viszont gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné válik, hogy a vírusok bekerültek-e a közösségbe. Ráadásul a drogprobléma a Kék Pont kiebrudalásával aligha fog megszűnni a kerületben: a tűcsere programban naponta 130-170 szerhasználó vett részt.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.