Vég nélkül mehet a "Szeretem Magyarországot és szavazok" kampány

Társadalmi célú reklámnak találta a kvótareferendumon való részvételre buzdító, "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án" szlogennel futó kormányzati hirdetést a Nemzeti Választási Bizottság, szóval ezt lehet sugározni. A civilek vasárnapra tervezett felcsúti videós sétáját viszont jogellenesnek minősítették.

Nem találta jogsértőnek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, hogy társadalmi célú reklámként sugározza a TV2 a kormánynak a kvótareferendumon való részvételre buzdító spotját. Ebben hárman szerepelnek, és azt mondják: "Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án". A kifogást benyújtó Czeglédy Csaba ügyvéd viszont azt vélelmezte, hogy a kabinet a népszavazás kezdeményezőjeként nem tájékoztató, hanem kampánytevékenységet folytat, amely két pilléren nyugszik: minél többen voksoljanak, s a résztvevők szavazzanak nemmel.

Az ezzel ellentétes álláspontot képviselő politikai erők egy része bojkottra szólít fel, vagyis a referendum érvénytelenségében érdekelt. Emiatt az ügyvéd szerint a reklámspot egyértelműen politikai hirdetés. A választási bizottság nem osztotta ezt az álláspontot, mert úgy látták, a kabinet csak a részvételre buzdít, tehát tájékoztatási kötelezettségének tesz eleget.

A döntés Czeglédyt nem lepte meg. Elszomorítóak találja azonban, hogy a testület a kormány nyilvánvalóan törvénysértő kampánytevékenységéhez asszisztál. Emiatt úgy látja, vasárnapig a csapból is folyhat a szerinte egyértelműen jogellenes politikai reklám, hiszen a felülvizsgálati kérelméről a Kúria már csak a népszavazás után dönthet.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra pénteken rájárt a rúd, mert a testület nemcsak mobil applikációjuk miatt marasztalta el őket, hanem egy másik határozatában azt állapította meg, hogy a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnáziumban törvényt sértettek azzal, hogy az egyik tanteremében a párt plakátját tették közzé. Oktatási intézményben azonban kampánykiadványokat nem lehet elhelyezni, mert ez sérti a választási eljárás alapelveit.

Jogsértőnek találta az NVB az újpesti jegyzőnek a népszavazáson való részvételre buzdító levelét is. A testülethez egy magánszemély fordult kifogással, mert a IV. kerületben ételcsomagot osztottak, abba pedig a kerületi jegyzőnek a levelét is belerakták. Ami önmagában nem lett volna baj a választási bizottság szerint, ha azt a polgármester írja alá. A helyhatóságok a Kúria korábbi döntései szerint részt vehetnek ugyanis a kvótakampányban, ám a jegyző a helyi választási iroda, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője is egyben, ezért ő kampánytevékenységet nem folytathat.

Az NVB egy másik kifogás kapcsán megállapította, hogy a Civil Ellenzéki Kerekasztal által Felcsútra hirdetett vasárnapi videós séta választási gyűlésnek minősül. A felhívásban a szervezők mindenkit arra kértek, "közösen videózzuk le az egész települést", és javasolták: senki ne menjen el szavazni, hanem tartson velük, mert az "egész bevándorlási kvóta elleni népszavazás egy átverés". A szervezet figyelmét felhívták rá, hogy ne kövessenek el jogsértést.

A bizottság elutasította a szocialisták vasárnapra tervezett rendezvénye – családi napja – miatti kifogásokat, mivel az ellenzéki párt a rendezvény megtartásától elállt. Ezt a döntést a párt azzal magyarázta, hogy a "Fidesz a nevében független, valójában a kormánypártot szolgáló választási szerveket felhasználva, utólag majd egy jogsértőnek titulált MSZP-s rendezvény megtartásával indokolják a népszavazási kudarcát". Ezt szerették volna elkerülni, és ezért inkább lemondták az eseményt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.