Védő nélkül az első 48 óra alatt sincs kihallgatás

Mégis 48 órán keresztül korlátozhatnák az ügyészek a kiemelt bűnügyekben, hogy a terheltek és a védők érintkezzenek. Viszont, a jövőben sem lehet meggátolni, hogy kiemelt ügyekben a védő jelen legyen a gyanúsított kihallgatásán - még akkor sem, ha a kihallgatás az őrizet első 48 órájában történik, s a terhelt és védőjének találkozását az ügyész erre az időszakra megtiltotta.

Az Országgyűlés ugyanis hétfőn fideszes és kereszténydemokrata voksokkal megszavazta Lázár János Fidesz-frakcióvezető zárószavazás előtti módosító-indítványát.

A T. Ház - két voksolással, a kétharmadost részt 255 szavazattal elfogadva - döntött a büntetőeljárási szabályok korrigálásáról. (Ezzel felülírták a szintén fideszes Cser-Palkovics András javaslatára a múlt héten már megszavazott módosítást, ami 24 órára csökkentette a védő nélküli őrizet idejét.) Lázár János javaslata szerint is fennmaradna az a változás, hogy a kiemelt ügyekben a jelenlegi 72 óra helyett 120 órán át lehetne őrizetben tartani a gyanúsítottakat bírói döntés nélkül. De Lázár János frakcióvezető már elfogadott módosító-indítványa az indoklás szerint - „az alkotmányossági aggályokat és nemzetközi jogi kötelezettségeinket” figyelembe véve - úgy rendelkezik: ha az első 48 órában kihallgatják a gyanúsítottat (ezt 72 órán belül kell megtenni), akkor azon a védő akkor is jelen lehet, ha az ügyész megtiltotta az érintkezésüket.

Nincs ellentmondás: ez ugyanis azt jelenti, hogy az ügyészség elzárhatja ugyan a terheltet két napra a védőjétől, de ügyvéd nélkül nem hallgathatja ki. A tegnap elfogadott módosítások értelmében a nyomozás lezárultával az ügyész maga döntheti el, mely bíróságon emel vádat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.