Védett piac a gyógyszerészeknek

Várhatóan még októberben a döntéshozók elé kerül a patikaalapítás és - működtetés új szabályairól szóló javaslat - derült ki kedden a parlamenti szakbizottságban. Az ülésen egyértelművé vált az is: az új szabályozás nem lesz versenypárti. Sőt, ismét az állam által erősen védett piachoz juthatnak a gyógyszerészek.

Ám, hogy ez a betegnek is jó lesz-e, nem tudni. Az ülésen csak annyi derült ki Cserháti Péter helyettes államtitkár szavaiból, hogy a forintosítható marketingakciókat száműzik a patikákból. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium jelentése szerint a lakossági gyógyszerellátás az előző kormányzat által végrehajtott gyógyszerpiaci liberalizáció, valamint a konvergencia-programhoz kapcsolódó forráskivonás következtében folyamatosan romlik. Sőt - állítja ez a jelentés - a jelenlegi szabályozás hátráltatja az államot a minden polgár számára egyenlő feltételekkel nyújtandó ellátási kötelezettség teljesítésében.

A dokumentum szerint 618 új gyógyszertár létesült, ezek közül 526 közforgalmú, 62 fiók-, 29 kézi- és egy intézeti gyógyszertár. Az új gyógyszertárak - szerintük - kizárólag a nagyvárosokban javította a gyógyszerhez való hozzáférést. 2007 januárja óta 123 közforgalmú gyógyszertár szűnt meg, továbbá 54 fiókgyógyszertár fejezte be véglegesen működését. (Ezzel szemben áll a Gazdasági versenyhivatal egy korábbi jelentése, amely szerint a liberalizáció áldásos hatású volt a kisfalvakban is - a szerk.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.