Védelmet kér az ombudsman a munkatársainak

Magasabb szintű jogi védelmet - vélhetően képviselői mentelmi jogot - kér munkatársainkat is az állampolgárai jogok biztosa, mondván: hátrányos megkülönböztetés, retorzió éri őket a tevékenységük miatt.

Célponttá válhatnak az ombudsmanok és munkatársaik a vizsgálataik miatt - derül ki abból a vasárnap reggel közzétett közleményből, amelyet Szabó Máté az állampolgári jogok oszággyűlési biztosa jegyez.

Szerinte Magyarországon biztosított az ombudsmanok politikai függetlensége (bár tovább lehetne fejleszteni), ám a vizsgálatokban érintett, kritizált szervezetek eljárási rendjük betartásával ne tegyék célponttá az ombudsmant és munkatársait és ne gyakoroljanak hátrányos megkülönböztetést velük szemben. Így válhatunk  - jómagam és a vizsgálatokat végző munkatársaim mint magánszemélyek - a vizsgált szervezek "visszavágásának" célpontjaivá - írja az országgyűlési biztos.

Hangsúlyozza, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, mint közjogi méltóságot megilleti az országgyűlési képviselő mentelmi joga, ám munkatársait nem - pedig a feladatát az ő segítségükkel teljesíti. A közleményből az derül ki, volt arra példa, hogy egy konkrét vizsgálati megállapítása közlését követően az a hatóság amelyet vizsgáltak, rövid időn (egy-két hónapon) belül jogszerű, többé-kevésbé szabályos, ám célzottnak tűnő intézkedést hozottt - éppen a vizsgálatot végző munkatársát érintő ügyben.

Munkatársai - írja a közleményben - már félnek a retorzióktól, és ezért nekik is a lehető legmagasabb szintű jogi védelmet kéri az Országgyűléstől. "Védjék meg őket mindazoktól a támadásoktól, negatív következményektől, amelyekre azért számíthatnak, illetve amelyek azért érik őket, mert közreműködnek az ombudsman független, jogvédő tevékenységében és kritikát gyakorolnak a hatóságok, más szervezetek tevékenysége felett." - írja az országgyűlési biztos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.