Védelmet kérnek a romaügyi miniszteri biztostól

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) arra kéri Farkas Flórián romaügyi miniszteri biztost, hogy hatalmával, politikai befolyásával védje meg azokat a cigány intézményeket, megszüntetésre váró kisebbségi közalapítványokat, amelyek az elmúlt másfél, két évtizedben nagymértékben hozzájárultak a romák identitásának megőrzéséhez, társadalmi integrációjukhoz.

Ifj. Bogdán János, az OCÖ szóvivője a Magyar Közlönyben megjelent azon kormányhatározatra reagált szerdán az MTI-nek, amely szerint 35 alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány.

"A leghatározottabban tiltakozunk azon kormányzati törekvés ellen, amely szerint minden olyan intézmény, amely a romák öntudatát, integrációját segítette volna elő, megszüntetésre vár, és így felszámolásra kerülnek a legnagyobb és legfontosabb kulturális és egyéb tevékenységeket támogató szervek" - fogalmazott az OCÖ szóvivője.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett határozat szerint  - többek között - megszűnne a Gandhi Közalapítvány, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) és a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány is. Az OCÖ szóvivője szerint ezek - szakmai alapon - csaknem húsz éven át minden kisebbség számára biztosították a különböző kulturális programok támogatását, és "párthovatartozás nélkül" segítettek programokat.

"Az elmúlt húsz évben kialakult támogatási forma is a politika martalékává vált, válik, és ennek köszönhető annak a közalapítványnak a megszüntetése is, amelyre az első Orbán-kormány és a Fidesz szakpolitikusai olyan büszkék voltak kormányon és ellenzékben egyaránt?" - tette fel a kérdést a főként tanulmányi ösztöndíjakat juttató Macika megszüntetésére utalva a szóvivő, majd hozzáfűzte: "mi jöhet még, a kisebbségi önkormányzatiság megszüntetése?"

Ifj. Bogdán János azt mondta: felszólítják Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi biztost, a Lungo Drom elnökét és az OCÖ képviselőjét, hogy kormánypárti politikusként éljen hatalmával,  befolyásával, és emelje fel szavát a közalapítványok megszüntetése ellen, védje meg a cigányság eddig kiharcolt intézményeit, értékeit, "ne támogassa a cigányság elnyomását".

Megjegyezte, az egész Európában egyedülálló pécsi Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány megszüntetése, "pártformálása" a jövő roma értelmiségének oktatását, fejlődését veszélyezteti, lehetetlen helyzetbe hoz több száz jelenlegi diákot, és sok ezer olyan fiatalt, aki tudásra és biztos jövőre vágyik.

Kolompár Orbán, az OCÖ, az MCF (Magyarországi Cigányok Fóruma) és a Roma Összefogás Párt elnöke az MTI-nek azt mondta: január elsejétől 114 ezer ember számára szűnik meg a közmunkaprogram, ami mintegy 80 ezer cigányt érint, és nem látják biztosítva, hogy a kormány a munkából kieső emberek számára miként biztosítja télvíz idején a megélhetést biztosító foglalkoztatást.

"Mi lesz azokkal, akik nem tudják majd fizetni a rezsit, a megélhetést, gyermekeik iskoláztatását, mert a kormány szándéka szerint a napi 4 órás foglalkoztatásra való áttérés 50 százalékos bércsökkenéssel járna, és nem tudni azt sem, az eddig foglalkoztatott 110-120 ezer emberből hányat érint majd a változás, ha egyáltalán lesz új közmunkaprogram" - tette hozzá.

A roma vezető arra kérte a kormányt, a szakpolitikusokat és tanácsadóikat, hogy az OCÖ által már felvázolt és átadott programjavaslatot, amely a romák foglalkoztatását, oktatását és lakhatását segítené, tanulmányozzák és használják, illetve a januárban megválasztandó új érdekképviseleti szervezet tagjait, közgyűlését vonják be egy olyan program megvalósításába, amely valóban a cigányságot, így az egész társadalmat segíti.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át harmincöt, a kormány által létrehozott alapítvány és közalapítvány feladatait.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte határozat megbízza az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében, és rögzíti, hogy céljaik megvalósítására, feladataik ellátására a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot kíván alapítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.