Vasi tagbeléptetések: nem vizsgálhatják újra

Elévült a 2003-as Vas megyei szocialista tagbeléptetési botrány büntetőügye, ezért érdemben nem vizsgálhatják a Zuschlag-perben elhangzott állítást, vagyis azt, hogy a volt kiskunhalasi honatya fővárosi irodájában készültek az alapszervezeti alakuló ülések fiktív jegyzőkönyvei.

Zuschlag János és társai büntetőperében a másodrendű vádlott, Lados István – a volt honatya titkárságvezetője – azt vallotta: nem csak pályázati beszámolók és számlák hamisításában, hanem a Vas megyei MSZP-tagság 2003-as adminisztratív felduzzasztásában is részt vett. Elmondása szerint a Fiatal Baloldal Vas megyei, alapszervezeti alakuló üléseiről szóló fiktív jegyzőkönyvek egy részét kellett a fővárosi képviselői irodában elkészítenie. Amikor a tagbeléptetések ügyében nyomozás indult, az ügyhöz kapcsolódó terhelő iratok egy autófeltörés során eltűntek. Az iratlopás színlelt volt, Zuschlag intézte – vallotta Lados. Elmondta továbbá: amikor a rendőrség házkutatást tartott a FIBISZ (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták) fővárosi irodájában, a még meglévő iratok az épületben, néhány emelettel feljebb, egy pácélszekrényben voltak.

Lados mindezt az ügyészek előtt is elismerte, ezért vallomásának jegyzőkönyvét tavasszal Kecskemétről megküldték a Vas megyei fiktív beléptetések ügyében elfogultságból eljáró Zala Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol érdeklődésünkre Csizmazia Péter szóvivő elmondta: az ügyészségi anyag nem tartalmazott olyan adatokat, amelyek a nyomozás további folytatását tették volna lehetővé. Megtudtuk: a nyomozás során hat személyt gyanúsítottak meg, végül ketten részesültek megrovásban, négy személy – köztük Zuschlag János – ellen bizonyítékok hiányában megszüntették az eljárást. Megkerestük a nyomozást felügyelő Zala Megyei Főügyészséget, hogy mi alapján értékelték úgy: Lados István beismerő vallomása nem jelent új adatot az ügyben, hiszen a nyomozás során az érintettek tagadták a gyanúsítást.

Prieger Csaba, a nyomozást felügyelő Zala Megyei Főügyészség helyettes vezetője tudósítónknak elmondta: mivel a magánokirat-hamisítás bűntett vétségének három év az elévülési ideje, ezért az ügyben nincs lehetőség a felmerült új adatok vizsgálatára.

Mint ismert: Vas megyében a szocialistáknak hét-nyolc, zömében nagyobb városokban működő helyi pártszervezete volt 2003-ig. Miután azonban Szabó Bálint került a vasi FIBISZ élére, valamint Tóth Csaba lett a szocialisták megyei elnöke, a tagság dinamikusan nőtt, főként az addig vegetáló kőszegi és csepregi alapszervezetben. Horváth Csaba, a Vas megyei Cigány Önkormányzat irodavezetője a látványos létszámnövekedésre kijelentette: Tóth és Szabó pénzért toborzott roma tagokkal töltötte föl a tagságot. A Vasi MSZP feloszlatta a kőszegi alapszervezetet, de a szocialisták központi etikai bizottsága a döntésüket megsemmisítette, majd 2005 tavaszán Hiller István akkori pártelnök az összes Vas megyei tagszervezetet feloszlatta. A hatalmi háborúskodás során Szabó azt állította, hogy többen – köztük Horváth Csaba – megerőszakolták, de a nyomozó hatóságok az állításaira nem találtak bizonyítékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.