Vasárnapi boltzár: „Tessék kiszállni az emberek magánéletéből"

– Örülünk a döntésnek! Ha röviden kellene, így foglalnám össze véleményünket – fogalmazott Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a vasárnapi boltzár visszavonásával kapcsolatban.

Ez a döntés munkaadó-, munkavállaló- és vásárlóellenes volt, és elképesztőnek tartom, hogy miért kellett ennek eltörlésére valamivel több mint egy évet várni. Drámainak mondanám a vasárnapi boltzár megszületésének körülményét is. Egy statisztikailag alig mérhető párt tisztán világnézeti alapon – vagyis a szakmaiságot teljes mértékben nélkülözve – meghatározta a magyar lakosság életét. Mindezt úgy, hogy sem a KDNP, sem a Fidesz részéről nem volt szakmai egyeztetés a törvényjavaslat kapcsán – jelentette ki.

Dávid Ferenc kiemelte: mindenki számára világossá kellene válni, hogy ez történik akkor, ha egy ilyen súlyú ügyben a szakmai egyeztetések, megbeszélések nem történnek meg. Az nem megy, hogy a legkisebb szakmai visszajelzés nélkül a lakosság 70 százalékának akaratával szemben születik meg egy törvény. „Egyszerűen nem lehet a lakosság 70 százalékával szemben menetelni. Nem lehet a néppel szemben kormányozni” – fakadt ki a főtitkár.

Bár örülünk a fejleményeknek, de mindent elmond a helyzetről az, hogy ahogy a megalkotásnál, úgy a megszüntetés kapcsán sem zajlottak egyeztetések ágazati szereplőkkel, érdekvédelmi szervezetekkel. Beszédes, hogy a népszavazástól való félelem miatt szűnik meg a vasárnapi boltzár.

Abszurd volt a törvény abból a szempontból is – tért ki egy részletre Dávid Ferenc –, hogy az összes, versenytársunknak számító környező államban van vasárnapi nyitva tartás, addig nálunk az elmúlt bő egy évben nem volt. – Nem tudom, miért gondolta bárki is, hogy egy ilyen környezetben sikeres sziget tudunk lenni – tette fel a kérdést. A számok azt mutatják, s ez a törvényalkotó szándékával ellentétes, hogy ezt a harcot a multik nyerték meg, a kicsik pedig elvesztették, hiszen mintegy 2500 bolt bezárt, s csaknem kilencezer ember az utcára került az intézkedés miatt.

A történtek azt az üzenetet hordozzák: „Tessék kiszállni az emberek magánéletéből!” – zárta mondanivalóját a főtitkár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.