Vasárnap zárva tart a Jobbik, nagy a súly Vona vállán

Szabó Gábor pártigazgató javaslatára döntött úgy a Jobbik elnöksége, hogy teljes egészében zárt ajtók mögött rendezik meg a vasárnapi kongresszust. A mostani tisztújítás szerinte különleges lesz: nagy súly nehezedik Vona Gábor vállára.
XIV. kongresszusára készül a Jobbik. A tisztújítás előtt Vona Gábor pártelnök bejelentette, hogy megvétózza négy politikus alelnökké választását (közülük mára egyedül Novák Előd maradt, aki ennek ellenére sem lépett vissza). A pártban nagy a feszültség, a média érdeklődése is jóval nagyobb a szokásosnál.

Csak éppen ezúttal egyáltalán nem engednek be újságírókat – a kongresszus elejére sem (utána tartanak a helyszínen sajtótájékoztatót).

Az alapszabály szerint a párt kongresszusai zártak, az országos elnökség azonban ettől eltérően is rendelkezhet, és a rendezvény egy részét nyilvánossá teheti – mondta Szabó Gábor pártigazgató, az elnökség tagja. Korábban a pártelnök beszéde esetenként nyilvános volt, de az ellenkezője is szép számmal előfordult: a pártigazgató szerint az eddigi kongresszusok legalább felét a sajtó mellőzésével rendezték.

Szabó Gábor azért javasolta, hogy most ne változtassanak a „főszabály szerinti zártságán" a gyűlésnek, mert a mostani kongresszus különleges lesz: „A különféle viták és érzelmek miatt nagy súly nehezedik Gábor (mármint Vona Gábor) vállára". A pártigazgató személyes tapasztalatból is tudja, hogy egy tisztújító kongresszuson a szónoknak sokkal nehezebb dolga van, ha nem csak a jelenlévő küldöttekhez beszél, hanem minden másodpercben tizenöt kamera szegeződik rá.

A pártigazgató szerette volna elkerülni, hogy az „újságírók munkavégzése a teremben a hivatalos program alatt elterelje a küldöttek figyelmét", amelyre szerinte már volt példa.

„Az elnökségi ülésen átbeszéltük a kérdést, végül elfogadták az érveimet" – mondta Szabó Gábor, hozzátéve, hogy „semmit nem akarunk eltitkolni, és végképp nincs szó sajtóellenességről". Úgy érezte, nem lenne korrekt, ha arról is nyilatkozna, hogy eredetileg mely elnökségi tag szerette volna legalább részben nyilvánossá tenni a kongresszust

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.