Vasárnap nem a kvótára, a rossz politikára mondtak nemet

A sikertelen népszavazás oka, hogy a rossz minőségű politikát elutasító választók elszántnak nemet mondtak az aktuális hatalomra – ezt állatja az Eötvös Károly Intézet.

A kormány kezdeményezte kvótanépszavazás október másodikán érvénytelen lett, így elbukott, ami az Eötvös Károly Intézet szerint azt mutatja, hogy az „alkotmány- és törvénysértő módon másfél éve szinte korlátlan erőforrások felhasználásával folytatott, alantas ösztönökre építő és az emberiesség morális parancsa elleni indulatokat felkorbácsoló uszító propaganda nem érte el a gyűlölet technikusai által remélt hatást".

Bár a minden csatornából folyó gyűlöletpropaganda nem volt egészen hatástalan, mégsem tudta a választópolgárok többségét rávenni arra, hogy érvényes szavazattal – kitöltetlen csekkel – támogassa a miniszterelnököt abban, hogy a kampány során végig mélyen titkolt politikai és jogi céljait győzelme esetén megvalósítsa – hangsúlyozzák a jogvédők.

Álláspontjuk: az érvénytelen népszavazás ezért mindenekelőtt a kormány kudarca, de nem csupán azé. Úgy vélik, ez súlyos kudarca azoknak az ellenzéki politikusoknak is, akik a kampányban nyíltan vagy burkoltan buzdítottak a nem szavazatra.

Kudarca ugyanakkor mindazoknak, akik félelemből, megalkuvásból a kampányban összevissza beszéltek, és ugyancsak kudarca azoknak, akik más módon segítették a népszavazás érvényességét, továbbá kudarca azoknak a politikusoknak is, akik gyávaságból, számításból nem mertek állást foglalni – sorolják.

Az érvénytelen népszavazás szintén kudarca azoknak a kormánytól függő helyzetben lévő állami és úgynevezett társadalmi szerveknek, amelyek fedezték és igazolták a kormányzat jogsértéseit, továbbá azoknak a főpapoknak – teszik hozzá –, akik az államnak tett szolgálatért letértek hitük emberiességet parancsoló útjáról.

A népszavazás eredményeinek részletes elemzése azt mutatja, hogy abban nem a gyűlölet és a közöny vitáját kell látni, hanem az érvénytelenség a jogvédők szerint alapvetően a rossz minőségű politikát elutasítók elszánt magatartásának következménye.

Az érvénytelen népszavazás tehát a civil ellenállás és az egész ország sikere, mert letörölte a kormány által a magyar nemzet becsületén ejtett egyik foltot. És azzal zárja az intézet: legyen béke!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.