Várszegi Asztrik: Őrültség semmit sem tennünk

A Pannonhalmi Apátság Szent Márton Napja – ahogy Várszegi Asztrik püspök-főapát fogalmazott -  egymástól felfogásban, meggyőződésben, társadalmi helyzetben távol állókat hoz össze, teremt olyan légkört, amelyben ki-ki otthon, szabadon, kényszerektől mentesen érezheti magát.

Amikor szorongva és aggódva nézzük a világ helyi háborúit, sokak elégedetlenségét, szegénységét és kiszolgáltatottságát, „őrültség semmit sem tennünk, ha mindent nem is tehetünk" - mondta a főapát Szent Márton szellemében a bazilikában összegyűlt közéleti emberek, egyházi méltóságok, a tudományok művelői, s a nagyobb cégek vezetői előtt.

Ünnepi beszédre a pannonhalmiak Orosz Atanáz görög-katolikus püspököt kérték fel. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a koldusok, hanem a lelkileg és szellemileg rászorulók segítése is az ember mindennapi kötelessége.

A monostor védőszentjéről elnevezett díjat – melyet az apátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra, s a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok alapított – is ezen a napon adták át. Az elismerést korábban megkapta már – többek között – Nemeskürty István, Kukorelli István, Mádl Ferenc, Szokolay Sándor, Sebestyén Márta, Melocco Miklós és Sólyom László is.

Az idén Andrásfalvy Bertalan néprajztudóst, az Antall- kormány művelődési és közoktatási miniszterét tartották méltónak a díjra.

Andrásfalvy a díj átvételekor a nem kirekesztő, sajátos magyar kereszténység természetéről, küldetéséről beszélt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.