Várszegi Asztrik: Egy érintés is lehet súlyos dolog

Már tavaly ősszel tudtak a Pannonhalmi Főapátságnál az évtizedekkel ezelőtt történt gyerekbántalmazási ügyekről. Azóta is vizsgálódnak. Várszegi Asztrik főapát a Nők Lapjával osztotta meg az ügy részleteit.

Tavaly október végén kereste meg a Pannonhalmi Főapátság vezetőjét néhány korábbi diákjuk, akik több mint egy évtizeddel ezelőtt jártak hozzájuk. Várszegi Asztrik bencés főapát a Nők Lapjának adott interjúban beszélt arról: "a diákok elmesélték, hogy az egyik akkori tanáruk és kollégiumi prefektusuk, bencés rendtársunk elfogadhatatlanul viselkedett velük. Mondtam is nekik, hogy fiúk, ez nagyon súlyos vád, amire nekem mindenképpen lépnem kell valamit, mire ők azt felelték, hogy sem a gimnáziumnak, sem a rendnek nem akarnak ártani, a történetük ezért nem is nyilvános, egyetlen céljuk, hogy ilyesmi a jövőben ne fordulhasson elő".

Várszegi elmondása szerint november 4-én vizsgálóbizottságot állított fel, aminek rajta kívül egy perjel és egy pszichiáter volt tagja. A vád alá vett egykori nevelőtanárt a főapát felmentette munkakörei alól, majd 60 volt diákjával beszélgettek, "és további sértettekre is fény derült".

Várszegi Asztrik a vizsgálat eredményeivel Rómához fordult, ott is megvizsgálták az ügyet, majd arra kérték az apátságot, hogy egyházi bíróság előtt folytassák le az egyházjogi eljárást - ez jelenleg is zajlik.

A főapát szerint az áldozatok közül sokan nem árulták el, mi történt velük - sokan most sem mondják el -, más azt gondolta, hogy az ilyesmi a kollégiumi élet velejárója, nem kell komolyan venni.

A feltételezett bántalmazóról Várszegi azt mondta, "egy rendkívül magas intellektusú, briliáns elméjű, vonzó személyiségről van szó, akiért rajongtak a diákjai, senkinek meg sem fordult a fejében, hogy bármiféle probléma lehet".

A diákokat a főapát beszámolója alapján pszichés és fizikai bántalmazás egyaránt érte. "Az egyik a pszichés bántalmazás, ez a rendtársunk rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival. Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni. Nagyon erős elvárásai voltak a vele való kapcsolat minőségét illetően, azt mondta a diákjainak, hogy ezen keresztül mérhetik le, hogyan fognak majd viszonyulni az életükben az emberekhez. (...) A bántalmazás másik formája a diákok testi intimitásának a megsértését, egészen pontosan illetlen érintéseket jelentett, ami első hallásra nem tűnik olyan borzasztónak, hiszen a közvélemény szexuális bántalmazáson szinte kizárólag csak a kifejezetten durva praktikákat érti, valójában azonban egy érintés is lehet súlyos dolog. Amikor az áldozatok érzelmileg labilis állapotban voltak, az elkövető ilyen módon gondolta lenyugtatni őket. Noha egyetlen diák sem számolt be arról, hogy ezeknek az érintéseknek erotikus töltete lett volna, mégis mindegyiküket trauma érte" - nyilatkozta a Nők Lapjának Várszegi Asztrik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.