Várpalota rendeletbe foglalja a szmogriadótervet

Várpalota úgynevezett tájékoztatási tervben rögzítette a szmogriadó esetén szükséges teendőket, de a belső intézkedést hamarosan önkormányzati rendeletbe foglalják - közölte Koczó Szabolcs, a Veszprém megyei város környezetvédelmi referense hétfőn az MTI érdeklődésére.

Az önkormányzat környezetvédelmi felügyelőség által jóváhagyott, 2009-ben elfogadott intézkedési terve tartalmazza a szmogriadó fokozatainak elrendelésekor értesítendő oktatási és egészségügyi intézményeket, a polgári védelemmel, rendőrséggel, helyi közlekedési vállalatokkal kialakítandó együttműködést és a lehetséges forgalomkorlátozások bevezetését - mondta Koczó Szabolcs. Hozzátette: amennyiben a törvényi előírások szerint gyakorlati beavatkozás szükséges, összeül a helyi védelmi bizottság, amelynek munkájában a polgármester, a rendőrség, katasztrófavédelem képviselői és az útügyi ügyintéző vesznek részt.

Szmogriadót bejelenteni és emiatt korlátozó intézkedéseket hozni csak azokon a településen lehet, ahol az önkormányzatnak van - helyi rendeletben meghatározott - szmogriadóterve - közölte szombaton a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája. A tárca kifejtette: több mindentől függ, hogy mely településeknek kötelező szmogriadótervet készíteni, az egyik például a település lélekszáma - ha kétszázezernél nagyobb a lakosok száma, akkor kötelező -, de egyebek mellett a légszennyezettséget is figyelembe kell venni.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: a szmogriadótervről szóló 306/2011-es levegővédelemről szóló kormányrendelet mellékletében nem teljesen egyértelmű, hogy mely településeken kötelező azt megalkotni. A feltételek között az is szerepel, hogy ahol a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye fennáll, kötelező elkészíteni a szmogriadó-rendeletet. A szakember szerint ennek alapján az önkormányzatok nem tudják eldönteni, hogy el kell-e készíteniük a szmogriadótervet.

"Ahol pedig nincs ilyen, ott nincs mit elrendelni" - jelentette ki. Szerinte amely településen a zöldhatóságnak automata mérőállomása üzemel, ott szükséges lenne szmogriadótervet megalkotni. (Példaként megemlítette, hogy Tolna és Zala megyékben nincs a levegő porszennyezettségét mérő állomás.) A jogszabály szerint a zöldhatóság értesíti az adott önkormányzatot a levegőszennyezettség mértékéről, azonban az önkormányzat saját hatáskörében dönt a szükséges intézkedésről - tette hozzá. Várpalotáról szólva azt mondta, hogy mivel van belső szabályozás, a kialakított gyakorlatnak megfelelően kezelik a szmoghelyzetet.

Közlése szerint jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben a Veszprém megyei településen, de az előrejelzések szerint a hét közepétől a levegő minőségének romlására kell számítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.