Várólistára kerülnek az infarktusos betegek

Hamarosan az infarktusos betegeket is központi várólistára kell helyezni. A szakma tiltakozik, hiszen akut infarktusnál minden perc számít - állítja a Magyar Nemzet online.

A betegnek annál nagyobb az esélye a túlélésre és a maradandó károsodás nélküli gyógyulásra, minél hamarabb műtőasztalra kerül. Ezért döbbent meg a szakma, amikor kiderült, hogy a sürgősségi ellátást igénylő infarktusosokat is várólistára kell tenni.

Tomcsányi János, a szakminisztérium legfőbb tanácsadó testülete, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatának elnöke a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: a tárcához fordultak az ügyben, de választ egyelőre nem kaptak.

A szakember betarthatatlannak, ésszerűtlennek és életellenesnek nevezte a rendelkezést. Mint mondta: a jogszabály tételesen felsorolja azokat a beavatkozásokat, amelyeknél központi várólistarendszert kell alkalmazni. Ezek közé került be a csípőprotézis-, gerinc-, epe- vagy szürkehályogműtét mellett a koszorúér-tágítás, vagyis az infarktus korszerű terápiája is. A szabályozás minden olyan betegre vonatkozik, akinek erre a beavatkozásra van szüksége, függetlenül attól, hogy azt sürgősségi vagy megelőzési indokkal végzik.

Tomcsányi János szerint a gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy ha megérkezik az infarktusos beteg, az orvosnak haladéktalanul intézkednie kell arról, hogy felkerüljön a listára. Az illetőt ugyan előre veheti, de ennek indokáról alátámasztó dokumentumot kell készítenie. A szakember szerint nem szabadna adminisztratív terhek végiggondolatlan növelésével elbizonytalanítani az életmentésben részt vevő orvosokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.