Várhegyi Attila pácban

Feljelentéskiegészítést rendel el a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség egy magánszemély feljelentése nyomán az állami média érdekeltségébe tartozó Új Média és Teletex Kft. és az ­MTVA tanácsadójához, Várhegyi Attilához köthető Magyar Híradó Kft. 120 milliós üzlete miatt – tudta meg a Népszabadság.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (­MTVA) cége, az Új Média és Teletex Kft. 120 millió forintot költött 2014 májusában 110 internetes oldal és doménnév megvásárlására – írta meg a Direkt36 oknyomozó portál. Az eladó, a Magyar Híradó Kft. a Fidesz egykori választmányi elnöke, Várhegyi Attila családtagjainak többségi tulajdonában volt.

Várhegyi és a különböző hozzá köthető cégek az elmúlt években több mint 90 millió forint értékben kaptak tanácsadói és más megbízásokat az Új Média és Teletex Kft.-től és az MTVA-tól. A 110 doménnév és web­oldal megvásárlásáról azonban akkor döntött a kft., amikor Várhegyi tanácsadóként dolgozott az ­MTVA-nak. Sem Várhegyi, sem a hozzá köthető Magyar Híradó Kft. illetékesei nem nyilatkoztak az üzletről. Az MTVA is csak annyit közölt, hogy a 120 milliós beruházás illett a tartalomfejlesztési stratégiájába.

Orbán Viktor Várhegyi Attilával a Magyar Rádió épületében
Kallos Bea / MTI

Az ügylet révén szinte valamennyi nagyvárosnak jutott egy saját Hirado.hu oldal. Ehhez megkapta még az Új Média és Teletex Kft. az oldalak elkészítéséhez szükséges szerkesztőségi ­rendszert és az ­ahhoz tartozó adminisztrációs felületet. Csakhogy a szerződéskötés óta két év telt el, és még e cikk megírásakor is ugyanaz a tartalom futott minden város Hirado.hu oldalán. Ez a tény viszont megkérdőjelezi, mi értelme volt 110 domént és weboldalt megvásárolni, ha mindenütt ugyanaz a szöveg olvasható. Erre a kérdésre a ­Direkt36 március végén azt a választ kapta, hogy eddig piackutatás és a fogyasztói igények felmérése folyt. E szerint viszont úgy költött el a közmédia 120 millió forint közpénzt, hogy még azzal sem volt tisztában, van-e ­piaci igény az adott szolgáltatásra.

Információink szerint ez nem tetszett annak a magánszemélynek, aki a cikk megjelenését követő napon különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, ahonnan azt továbbküldték az ­MTVA székhelye szerint illetékes II–III. kerületi ügyészségre. A vádhatóság a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát bízta meg a feljelentéskiegészítés lefolytatásával. A rendőrségnek kétszer tizenöt napja van eldönteni, elrendeli-e a nyomozást vagy elutasítja a feljelentést.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.