Varga Béla hadbíró: szálka a Fidesz szemében

Levelet írt Polt Péter legfőbb ügyésznek és Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének Bárándy Gergely, hogy tájékoztassák Varga Béla hadbíró tábornok ügyéről - erről az MSZP-s politikus szerda kora reggel tájékoztatott.

Az országgyűlési képviselő, aki az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság ellenőrző albizottságának elnöke, közleményében azt írta pártja, az MSZP nevében: várják a további fejleményeket és követelik a teljes nyilvánosságot a hadbíró tábornok ügyében éppúgy, mint a Szilvásy-perben.

Bárándy Gergely

"Varga Béla hadbíróról minden szakmabeli tudja, hogy szálka a Fidesz szemében, mert szakmai meggyőződése miatt legutóbb is szembe mert menni a kormány politikai leszámoló hadjáratával" - fogalmazott az ellenzéki képviselő, aki szerint ha beigazolódik, hogy a tábornok ellen titkosított indokok alapján büntetőeljárást indítanak, és felmentik beosztásából, az nagyobb a baj, mint eddig bármikor.

"A legsötétebb diktatúrákat idézi, hogy titkosítják a politikai indíttatású büntető ügyek iratanyagát, hogy a közvélemény sose tudhassa meg az igazságot, s a történetet a kormány úgy magyarázhassa, ahogyan neki tetszik" - írta Bárándy Gergely. Emlékeztetett: a rendszerváltozás komoly eredménye volt a koncepciós perek kutathatóságának megteremtése.

"Azt a korszakot, amelyben a bírákat a kormánynak nem tetsző döntések miatt meneszteni lehet, amikor mondvacsinált vagy ismeretlen okokból eljárást lehet indítani ellenük, kemény diktatúrának nevezik" - szögezte le.

Hétfőn Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció alelnöke sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy példát akarnak statuálni Szilvásy György ügyében. Debreczeni József úgy vélte, figyelmeztetésnek tekinthetők a volt titokminiszter ügyében másodfokon ítélkezők számára a Varga Béla nyugalmazott hadbíró ellen a közelmúltban indított eljárások.

A politikus felidézte, hogy Varga Béla volt az, aki 2011-ben megalapozatlannak találta az úgynevezett kémperben a katonai ügyészség vádjait, és szabadlábra helyezte Szilvásy Györgyöt, illetve Laborc Sándort.

A DK alelnöke emlékeztetetett arra, hogy még abban az évben Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére a köztársasági elnök kényszernyugdíjazta Varga Béla bírót, aki ellen többi között gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt indult eljárás.

Felbujtóként elkövetett kémkedés

A "kémkedési perként" ismert büntetőügyben július 4-én hirdetett elsőfokú ítéletében a Debreceni Törvényszék. Szilvásy György másodrendű vádlottat, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a közügyektől 3 évre eltiltotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.