Váratlanul érte felmentése az OEP-főigazgatót

Váratlanul érte a felmentés, de rossz érzések nélkül távozik – mondta Magyar Idők című lapnak Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, akit a miniszterelnök öt évnyi szolgálat után, hétfőn mentett fel tisztségéből.

Az OEP vezetője a kormánylapnak adott interjúban beszél arról, hogy sikeres, eredményes időszakot tudhat maga mögött. Hozzátette azt is, hogy a munka felelősségteljes és nehéz feladat volt.

Sélleiné Márki Mária
Sélleiné Márki Mária
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A távozó főigazgató úgy vélte: a korábbinál hatékonyabban működő szervezetet hagy maga mögött. A visszajelzésekből arra következtet, hogy ma már mind a biztosítottak, mind az egészségügyi szolgáltatók, legyen szó kórházakról vagy gyógyszercégekről, partnerként és nem egy megközelíthetetlen hivatalként tekintenek az egészségbiztosítóra. „Azt gondolom, nem szerénytelenség, ha azt mondom, nem egyszerű zökkenőmentes finanszírozási hátteret biztosítani 9,7 millió magyar állampolgár egészségügyi ellátásához. Ez éves szinten több mint 1300 milliárd forint kifizetését jelenti mintegy 20 ezer egészségügyi szolgáltatónak úgy, hogy a folyamat teljes egészének jogszerűnek, ellenőrizhetőnek és átláthatónak kell lennie. Azért ez nem kis feladat.” - mondja a lapnak.

Az elmúlt öt év eredményei közé sorolta egyebek mellett a gyógyszerkassza egyensúlyának megteremtését, azt hogy a műtétre várakozó betegek száma 2015 végére megfeleződött, a várakozási idők is nagymértékben rövidültek. Valamint beszélt arról is, a kórházak adósságrendezése a fenntartók faladata, vagyis az Állami Egészségügyi Ellátó Központé. A pénztár nem rendelkezik fenntartói jogkörrel, ennek megfelelően nincsenek olyan eszközei sem, amelyek hatással lehetnek a kórházak belső gazdálkodására, vezetésére.

Haiman Éva újságíró kérdésére, hogy hogyan tovább, a főigazgató nem tudott válaszolni, mindössze annyit mondott: „szeretném az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudást, tapasztalatot a jövőben is az egészségügy érdekében hasznosítani.”

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.