Várakozás helyett inkább fizetnek a betegek a leletért

Míg a budapestieknek két hónapot, vidéken akár négy-öt hónapot is várniuk kell MR vizsgálatra az állami ellátórendszerben – derült ki a Diagnoscan szerdai háttérbeszélgetésén.

A magán és közfinanszírozott ellátásokat is végző cég sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy miután a közfinanszírozott rendszerben hónapokat kell várni a képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra (CT, MR, ultrahang), mind többen választják a fizetős ellátást. A 250 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató mintegy 60 milliárd forint forgalmat ért el tavaly, és ugyanezen cégek 27 milliárdos közfinanszírozott forgalmat bonyolítottak.

Mint azt Leitner György, a cég vezetője elmondta: a Diagnoscan több éve készít felmérést a Szinapszis Kft-vel közösen arról, milyen mértékben támaszkodnak a budapesti lakosok a magán egészségügyi szolgáltatókra. Ez az arány a tavalyi 45 százalékról mostanra 60 százalékra ugrott. A diagnosztikai szolgáltatások közül a magán orvosi rendszer keretében legtöbben (63 százalék) ultrahang vizsgálatot vettek igénybe, a megkérdezettek fele labor, negyede röntgen, MR, illetve kardiológiai vizsgálatért fizetett.

Diagnoscan

A fizetési hajlandóság vizsgálatukból az is kiderült, az állami egészségügy keretei között a súlyosabb esetben 5,5 hetet kellene várakozni, enyhébb esetben, ha 2 hónapot kellene sorban állni, akkor a budapestiek fele már inkább választaná a magán szolgáltató térítéses megoldását állapotuk kivizsgálására (amelyre legfeljebb egy héten belül sor kerülhet a bejelentkezéstől.

Megtudtuk: hiába kapnak kötelező elsőbbséget, alig küldenek a beutaló orvosok képalkotó diagnosztikai vizsgálatra daganat-gyanúval beteget. Lapunknak Kardos Lilla, a Diagnoscan orvos-igazgatója azt mondta: naponta csak egy-két olyan beteg érkezik, akire vonatkozik a 14 napos ellátási szabály, őket általában ennél jóval rövidebb idő alatt, egy héten belül megvizsgálják. Tavaly áprilisban jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy a daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk a diagnózis igazolásához szükséges vizsgálatokra. A kormányzat akkor úgy kalkulált, hogy az intézkedéssel másfél-két éven belül háromezer onkológiai beteg életét menthetik meg, ha sikerül fölgyorsítani a daganat-gyanú kivizsgálását.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.