Vannak jogi eszközök az önkényuralmi jelképek használóival szemben

Az ombudsman szerint továbbra is van jogi lehetőség fellépni az önkényuralmi jelképeket nagy nyilvánosság előtt használók ellen a hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) alapján – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-vel.

Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint az, hogy az Alkotmánybíróság (AB) február 19-én megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó Btk.-rendelkezést, nem jelenti azt, hogy a jog tehetetlen lenne az önkényuralmi jelképek nagy nyilvánosság előtti használatával szemben, ha ez a magatartás kifejezetten egy közösség ellen irányul.

Az alapjogi biztos a Btk. közösség tagja elleni erőszakra vonatkozó részére hivatkozott, amely szerint bűncselekményt követ el, aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen. Felidézte továbbá a szabálysértési törvényben foglaltakat, amely szerint a garázdaság szabálysértését követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az indoklás szerint az AB azért április 30-ai hatállyal semmisítette meg az önkényuralmi jelképek használatát tiltó paragrafust, hogy időt hagyjon a jogalkotónak az alaptörvénynek megfelelő új szabályozás kidolgozására. A nyomozó hatóságok ennek megfelelően április végéig még indíthatnak büntetőeljárást önkényuralmi jelképek használata miatt, de az e tényállás alapján indult és még folyamatban lévő büntetőeljárásokat április 30-ával meg kell szüntetni.

Az alapvető jogok biztosa felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy a nyomozó hatóságok fokozott körültekintéssel vizsgálják: az ilyen jelképek használata az elkövetés körülményeit figyelembe véve megvalósíthat-e valamely – a megsemmisített paragrafusban foglaltakon kívüli – bűncselekményt vagy szabálysértést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.